hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A betegek táplálásában is kiválósági centrum

65 éves az OKITI

Egész napos tudományos napot rendezett az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) és a Nutricia. Az esemény apropóját az OKITI 65 éves jubileuma és a közelgő STROKE világnap, aktualitását pedig a megújuló hazai és nemzetközi irányelvek adták. Az OKITI-Nutricia szimpózium az idegsebészet, a neurológia és a neuroradiológia tudományterületeinek legújabb felfedezései mellett a stroke-on átesett betegek korszerű táplálásterápiájával is foglalkozott.

Az „Amerikai úti idegsebészet”, mai nevén az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet megalapítása, 1953 óta az idegtudományok hazai módszertani, technikai és technológiai fejlesztésének élén áll. Az idegtudományok európai élvonalába tartozó intézményeként, a magyar neurológia és idegsebészet viszonyítási pontjaként létezett az elmúlt évtizedekben.

Az intézet 65 éves fennállását ünneplő, 2018. október 5-én megrendezett tudományos nap felölelte az OKITI teljes profilját: szó esett a neuroonkológiáról, gyermek idegsebészetről, koponyaalapi sebészetről, gerincsebészetről, funkcionális idegsebészetről, epileptológiáról, stroke ellátásról és neurointervencióról is. Mivel az OKITI a magyar neuroradiológia alapító intézete, külön neuroradiológiai blokkban emlékezett meg erről a szakmai nap, amelyen részt vettek a Zürichi Egyetem neuroradiológus szakemberei, köztük az intézményből elszármazott Kulcsár Zsolt főorvos is.

A délelőtti szekció egyaránt szólt a 65 éves tradíció bemutatásáról, valamint a jövőbe tekintésről – amelyen az idegtudományi szakma hazai jeles képviselői és a külföldi vendégek felvázolták a következő évtized fejlődési lehetőségeit.

Forrás: OKITI
Forrás: OKITI

„Intézetünk komoly tradíciókat ápol, és iskolateremtő szerepet tölt be, immár közel hét évtizede” – emelte ki dr. Óváry Csaba, az Intézmény főigazgatója. – „Feladataink szinte végtelenek, hiszen legtöbb tevékenységünkben kiválósági centrummá tervezünk válni. Bizonyos területeken, például a neurointervencióban ez sikerült, illetve a Nutriciával 2015 óta folytatott együttműködés révén a betegek táplálásában is létrejött kiválósági centrumunk. Hiába minden technológiai fejlődés, a csúcsszínvonalú képalkotó diagnosztika, a világ legmodernebb műtéti technikáinak megtanulása, mindhiába végzünk költséges és eszközigényes beavatkozásokat, ahhoz, hogy a lehető legjobb orvosi eredményt produkáljuk, nem szabad elfeledni az alapvető összefüggéseket” – vélte a főigazgató. A nyelészavar gyors detektálása és megfelelő táplálás nélkül az ultraspecializált high-tech környezet betegeink életminőségének hosszú távú javításában nem sokat ér.

A szakmai nap délutáni szekciójának kiemelt témái közt szerepelt a stroke-on átesett betegek életminőségének javítása, melynek kapcsán főként a megfelelő táplálás és dietetikai tanácsadás jelentőségéről volt szó.  2015-ben a Szent János Kórház Neurológiai Osztály – Stroke Centrumában kezdődtek meg a heveny stroke-betegek táplálásterápiájával kapcsolatos ellátási és finanszírozási vizsgálatok. Ezek az eredmények világítottak rá arra, hogy a megfelelő táplálásterápia alkalmazása nemcsak a beteg érdeke, de költséghatékony is. Ennek birtokában született meg és 2017-ben publikálták az akut stroke-betegek táplálásterápiájának magyarra adaptált szakmai irányelvét. 

E területen nélkülözhetetlen munkát végez a Nutricia, amely az orvosi célokra szánt klinikai tápszerek piacvezető gyártója Európában. A Nutricia olyan célzott és hatékony táplálási terápiás megoldást kínál az érintetteknek, amely az adott személy tápanyagigényére és gyógyulási folyamatára épül. A Nutricia termékek időben megkezdett alkalmazásával és a gyógyszeres kezelést szervesen kiegészítő táplálásterápiával az egészségügyi szakemberek jelentősen javíthatják a kezelések hatékonyságát.

Hazánkban 2017-ben nyitották meg először kapuikat a Nutricia Neurológiai Excellence Centerek, ahol az országban öt helyszínen regionális képzéseket tartanak a neurológus szakorvosoknak. A példaértékű képzések hozzájárulnak, hogy a Nutricia a szakorvosokkal közösen az innovatív táplálásterápia megismerése révén javítsák a betegek túlélési és felépülési esélyeit és csökkentsék a stroke-kal járó komplikációk kialakulását.

(forrás: Országos Klinikai Idegtudományi Intézet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés