hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Vita pénzről és presztízsről

A klinikai vizsgálatok, s nem mellesleg 40 milliárd forint „hovatartozásán” vitatkozik az innovációs és az emberminisztérium.

Meglepő helyről, meglepő választ kapott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa, Lengyel Györgyi, miután a Világgazdaság című lap I. Innovációs Fórumán ismertette az általuk megfogalmazott egészségipari stratégiát. A konferencián ugyancsak részt vevő, ott szintén előadást tartó Horváth Ildikó ugyanis közölte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma merőben mást gondol az egészségügyi innovációról, mint az ITM. Mint kiderült, az egészségügyért felelős államtitkár azért vállalta e „publikus konzultációt” mivel a stratégia korábbi tervezetéhez még júliusban elküldött EMMI észrevételeknek nyomát sem találták az újólag postázott, immár előzetes közigazgatási egyeztetésen lévő stratégiában.

Az egészségipar nem véletlenül keltette fel az ITM érdeklődését, hiszen ez az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, amely napról napra új termékekkel és szolgáltatásokkal áll elő, s amely – s ez különösen vonzóvá teszi a gazdaságpolitikusok szemében – érzéketlen a gazdasági hullámvölgyekre. Az egészségipar jelenleg a magyar  ipari árbevétel 3 százalékát adja, s az előrejelzések szerint 5,6 százalékos éves növekedési ütem mellett árbevétele 2025-ben eléri a 786 ezer milliárd forintot. Ezt a büdzsét gyakorlatilag 9 nevesített terület hozza össze: zászlóshajóként a gyógyszeripar, s mellette az orvostechnikai eszközipar, a biotechnológia, a gyógynövényipar, az e-health, a genomika, a bionika, egészségturizmus, és a klinikai vizsgálatok.

A kormánynak nyilván nem csak azért vált igen fontossá az innováció, mivel állítólag az EU következő költségvetésében ezt a területet kívánják kiemelten támogatni, hanem azért is, mert jelenleg az EU innovációs listájának kevésbé dicsőséges 23. helyén állunk, s jó lenne előbbre mozdulni.

De vissza a fórumra, ahol – mint kiderült – a klinikai vizsgálatok hovatartozása a két minisztérium közötti vita tárgya, amely Horváth Ildikó szerint a jelenleg hatályos különböző rendelkezések szerint is az Emmi égisze alá tartozik. Az államtitkári megfogalmazás szerint „tévedésbe vitték bele Palkovics László miniszter urat, s a miniszteri biztos asszonyt is”. Az orvostudományi kutatás-fejlesztés területe, az emberen végzett orvostudományi kutatások az egészségügyi miniszter irányítása alá tartoznak, szögezte le Horváth Ildikó, aki azt is megemlítette, hogy az innováció sokáig nem is tartozott a kutatás-fejlesztéshez.

E hovatartozási vita során nyilván nem csak szakmai és presztizs kérdésekről, hanem kőkemény anyagi érdekekről is szó van. Ezt egyébként az egészségügyért felelős államtitkár nem is rejtette véka alá, mondván az innovációs járulék évente 98 milliárd forint, s ebből 40 milliárdot az egészségügy termel ki. Ez a 40 milliárd települne most az ITM-hez, nevezetesen Palkovics miniszterhez, amivel mélységes mélyen nem ért egyet az EMMI mondván, ez szöges ellentétben áll a kutatás-fejlesztés, s az innováció szellemével. Az államtitkár és minisztere nem partner egy ipari érdek által diktált kutatás-fejlesztésben. Ne hagyják – figyelmeztette a beszédet fegyelmezetten végig hallgató, arra nem reagáló Lengyel Györgyit –, hogy szakértőik félrevezessék őket, s tévedéseket fogalmazzanak meg.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink