2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Összeolvasztanák a budapesti egyetemeket? (Frissítve!)

A 24.hu egyetemi forrásokból úgy értesült, hogy ismét előkerülhet a budapesti egyetemek összevonásának terve. Az ITM szerint álhír.

Orbán Viktor 2014-ben, harmadik kormányának megalakulása után Palkovics Lászlóra bízta a felsőoktatás felügyeletét. Bő egy hónappal később a Figyelő arról írt, hogy a miniszterelnök egybegyúrna több budapesti egyetemet. Az értesülés úgy szólt, hogy a kormányzat az ELTE-t, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) és a Semmelweis Egyetemet olvasztaná egybe, az intézményeket szakterületenként integrálnák, külön az orvosi, a műszaki, a bölcsész- és társadalomtudományi, a közgazdasági és agrár képzőhelyeket, függetlenül attól, hol működnek.

A minta a University of London lett volna, a Figyelő legalábbis arról írt, a kormányfő azt szeretné, hogy a magyar felsőoktatás teljesítménye váljon láthatóvá a nemzetközi piacon, és legalább egy egyetem küzdje fel magát a kétszáz legjobb intézmény közzé. Erre látta Orbán jó megoldásnak az egyetem-összevonást, amiből azonban semmi sem lett.

Szeptember elsejétől – egy év szünet után – ismét Palkovics László felel a felsőoktatásért a kormányban, immár nem államtitkárként, hanem innovációs miniszterként, miután átvette a területet az emberierőforrás-tárcától. És egyetemi forrásokból úgy értesültünk, ezzel párhuzamosan ismét előkerülhet a budapesti egyetemek összevonásának terve, írja a lap.

Hírek szerint az ELTE-n már értesítették is az elképzelésről a karok vezetőit, akik nem repesnek az örömtől, hiszen a szakterületenkénti összeillesztés következménye karok megszűnése, de legalábbis egybeolvadása lenne. Egyes hírek szerint a „Budapest University” ötlete annyira előrehaladott állapotban van, hogy a rektort is kiszemelték Borhy László régész személyében, ő jelenleg az ELTE rektora.

*

A kormány felsőoktatást érintő tervei megtalálhatók a kormányzati honlapon elérhető felsőoktatási stratégiában, amelyben egyetemi összevonások, intézményi bezárások nem szerepelnek. A kormány célja
változatlanul a magyar gazdaság versenyképességének növelése, amelynek egyik eszköze a felsőoktatás teljesítményének erősítése. Ezt segítheti elő a magyar felsőoktatás bekapcsolódása az európai
kutatási és innovációs térbe, amelyhez elengedhetetlen az együttműködés a hazai és nemzetközi egyetemek között. Jelenleg ennek kidolgozása van folyamatban, közölte hétfő este az Innovációs és Technológiai Minisztérium
.

hirdetés

Könyveink