hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Visszamenőleg ellenőrzik a béreket Pécsen

Visszamenőleg ellenőrzi a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egészségügyi dolgozóinak bérét - erről állapodott meg a túlmunka elszámolása körül kialakult vita kapcsán tartott tárgyaláson az egyetem klinikai központja és a szervezet csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.

Bélteczki János, a MOSZ elnöke elmondta: a dolgozók nincsenek meggyőződve arról, hogy az egyetem a törvényben garantált módon számolja el a túlmunkadíjukat, s ez bizalmatlanságot szül. Ebből fakadóan akár az is előfordulhat, hogy az egészségügyi dolgozók élnek azzal a jogukkal, miszerint csak a kötelező túlmunkát vállalják, az önkéntest nem, ezzel pedig veszélybe kerülhet a szakmai ügyelet. Hozzátette: országos tendenciáról van szó.

"A tárgyalás eredményeként visszamenőleg összevetjük az egyetem, illetve a MOSZ által számfejtett béreket. A cél az eltérések kiszűrése. Amennyiben kiderül, hogy a jogszabálynak megfelelően, a dolgozók nem megkurtítva kapják a túlmunka-jövedelmüket, az jelentős lépés lesz a bizalom helyreállításában. Ezt szolgálná az új kollektív szerződés megkötése is. A bizalomvesztéshez azonban hozzájárulnak az egyetemen zajló nyomozások is" - közölte.

Egy 20 éves fiatalember július 19-én ment be a 400 ágyas klinikára, ahol vérvételt követően gyulladást diagnosztizáltak nála, infúziót adtak neki, majd azzal bocsátották el, hogy fájdalmai várhatóan megszűnnek. Az állapota azonban nem javult, ezért 22-én beszállították az intézménybe, megműtötték, két nappal később azonban belehalt a perforálódott vakbél okozta fertőzésbe. Az ügyben augusztus végén indított büntetőeljárást a rendőrség.

Gábriel Róbert, a PTE korábbi rektora a klinikai központ kérésére március 31-én mondta fel a mintegy 6500 dolgozót érintő kollektív szerződést, amit a vállalhatatlanul magas többletköltségekkel és a dolgozók közötti egyenlőtlenségek megszüntetésével indokolt. Az átmeneti megállapodás szeptember 30-ig érvényes.

A csütörtöki tárgyaláson az egyetem képviselői arról tájékoztatták a MOSZ-t, hogy napokon belül bejelentést tesznek az új kollektív szerződéssel kapcsolatban.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink