hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Milliárdok érkeznek a klinika felújítására

A Pécsi Tudományegyetem egyik „keresztje” a 400 ágyas klinika felújítása, modernizálása. A korszerűsítés igénye nem új keletű dolog, ám az események másfél éve gyorsultak igazán fel - írja a Dunántúli Napló.

Tavaly februárban dr. Gábriel Róbert, a PTE akkori rektora sajtótájékoztatón jelentette be, hogy több nagyobb uniós egyetemfejlesztési pályázat is sikerrel zárult. A Janus Pannonius Egészségügyi Projekt összesen 13 milliárd forintos fejlesztést jelentett, s a 400 ágyas klinika épület-felújítását, -bővítését, orvostechnikai fejlesztését is magában foglalta. A rektor emellett hangsúlyozta, kialakítanak egy olyan egységes sürgősségi betegellátó központot, amely nincs a térségben. A sajtótájékoztatón elhangzott: a program várhatóan 2009 második felében indulhat, s megvalósulása után egy magas színvonalú betegellátó centrum jön létre.

Ám aztán mégsem indult: tavaly ősszel a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében kiírt pályázat felfüggesztéséről döntött a kormányzat, s az egészségügyi és az oktatási tárca közös megbízásával az egyetemre miniszteri megbízott érkezett. Az idei év elején aztán újból benyújtotta TIOP-pályázatát a PTE – az anyag elkészítésében akkor közreműködött I. Gábor, a PTE gazdasági főigazgatója is, akit később vesztegetés gyanújával előzetes letartóztatásba helyeztek. A hírek szerint elsősorban emiatt nem kerülhetett aláírás a szerződésre.

 

Szeptember tizenhatodikán kerül sor a szerződés ünnepélyes aláírására – mondta dr. Bódis József, a lapnak. "Szerintem nem is kell ecsetelnem különösebben, hogy mekkora horderejű ez a lépés. A beruházás ugyanis nem csak a pécsi klinikum jövőjét helyezi egészen más megvilágításba, hanem a város és az egész régió érezni fogja ennek a beruházásnak a pozitív hozadékait. Aki járt mostanában a 400 ágyasban, tudja, mire gondolok: elég végigmenni mondjuk az egyik emeleti, még modernizálásra váró és a földszinti, már felújított szinten – ég és föld."

Bódis József hozzátette: az önrésszel együtt tizenkétmilliárd forintos beruházás (amely tartalmazza a sürgősségi osztály felújítását is) úgy kellett már a klinikának, mint egy falat kenyér. S ez most egy valóban jó nagy falat kenyér – jegyezte meg a rektor.

(forrás: Dunántúli Napló)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés