hirdetés
2018. december. 17., hétfő - Lázár, Olimpia.
hirdetés

Vezeték nélkül – arccal a jövő felé

A vezeték nélküli technológiát (wi-fi) napjainkban hasznos, de kevéssé biztonságos megoldásnak tartják a felhasználók a lokális netszolgáltatás helyén. Hogy ez mégsem így van, arra az Aruba Networks által kínált, vállalati wi-fi megoldás a legjobb bizonyíték.

hirdetés

Az Aruba nyújtotta szolgáltatás biztonsági zálogához elegendő annak legnagyobb felhasználóját, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumát és Légierejét megemlíteni. Ahogy az más esetben (pl. GPS) is előfordult már, a hadsereg által használt technológia hol lassabban, hol gyorsabban, de megjelenik a civil életben is. A filter:max és GlobeNet együttműködésének célja, hogy az Aruba megoldásainak segítségével elérhetővé tegye a vezeték nélküli hálózatok által nyújtott mobilitás alkalmazásait a magyar egészségügyben.

Az Aruba mindhárom, a vezeték nélküli technológiák kapcsán  elvárt kitételnek – biztonság, megbízhatóság, sebesség – tökéletesen megfelel. Ezeket  a rendszer többszörös redundanciájával, valamint a rádiófrekvenciás környezet intelligens szabályozásával, a kliensek teljesítményének szabályozásával és a külső támadók észlelésével biztosítja, ami életmentő eszközök, segélyhívók, elsődleges orvosi alkalmazások kiszolgálását is lehetővé teszi.

Referencia bemutatóközpont

ARUBA referencia bemutatóközpontot hozott létre a GlobeNet Zrt. székhelyén a filter:max kft-vel a közöttük létrejött partneri együttműködési megállapodás keretében.
A filter:max kft., mint a hazai hálózatbiztonsági és wlan megoldások szakértője, valamint a GlobeNet Zrt., a hazai kórház-informatikai rendszerek kiemelkedő szállítója partnerségi együttműködést kötött egymás termékeinek és szolgáltatásainak piaci támogatására. A GlobeNet Zrt. budapesti székhelyén megnyíló ARUBA referencia bemutatóközpont célja, hogy ügyfeleik, elsősorban az egészségügyi szektor szereplői valós környezetben szerezhessenek tapasztalatot az ARUBA vállalati minőségű wifi megoldásainak nagy-megbízhatóságú rendszereiről és azok széleskörű szolgáltatási köréről.

A Thin AP (teljesen vékony elérési pont) alapú technológia az Aruba Networks fejlesztése: segítségével a felhasználók nem közvetlenül a wifi routerekhez, hanem egy, a központi vezérlésért felelős kontrollerhez kapcsolódnak logikailag. A rádiós médiakonverterek segítségével továbbított wifi-csomagok a központi kontrolleren kerülnek kibontásra, dekriptálásra. A Thin AP technológia segítségével az elérési pontok és a kliens eszközök – mobiltelefonok, touch padek, laptopok stb. – környezete folyamatos kontroll alatt van, azaz segítségével egy regisztrált és csatlakoztatott eszköz valós időben nyomon követhető, illetve annak folyamatos és egyenletes jelellátása is megoldott (wireless roaming).

A regisztráció folyamata az adott intézmény feladata, miként az is, hogy a saját rendszerén belül milyen típusú attribútumokat ad a felhasználóknak – akár csak ideiglenesen is. A munkájuk miatt otthonról (is) dolgozóknak jó hír, hogy az Aruba Networks ezen technológia segítségével képes a távoli elérés biztosítására ugyanolyan paraméterekkel, mintha a munkahelyünkön tartózkodnánk. Az integrált vezeték néküli IDS, IPS és tűzfal gondoskodik arról, hogy adataink, beszélgetéseink stb. biztonságban maradjanak.

A rádiós technológia és a központi kontroller érdeme, hogy illetéktelen csatlakozás, interferencia esetén képes a zavaró tényezőket kizárni a rendszerből, illetve, hogy a kliens eszközöket “utasíthatja” a megfelelő csatorna kiválasztására, átváltására. Az Adaptív Rádiósmenedzsment (ARM) szolgáltatásgyűjtemény ezen funkciók zavartalan és dinamikus elérését teszi lehetővé.

A biztonságos vállalati wireless megoldásokat számos olyan jól ismert cég esetében megtaláljuk, amelyek különös hangsúlyt fektetnek a már említett biztonság-megbízhatóság-sebesség szentháromságra. A teljesség igénye nélkül éppúgy megtaláljuk a Microsoft és a Google rendszerébe integrálva, ahogy az SAP-nél vagy a KPMG-nél is felfedezhetjük.

A fentiekben részletezett technológia gyakorlati alkalmazásának egyik – biztonságos és az adatvédelmi, valamint a hatályos egészségügyi törvényeknek megfelelő – lehetősége a GlobeNet által fejlesztett MobiWorkS e-lázlap alkalmazása. Segítségével a vizitelő orvosok tablettel a kezükben egy pillanat alatt tájékozódhatnak a beteg lázértékeiről, élelmezéseinek paramétereiről, a gyógyszerezés státuszáról, a beteg vitális értékeiről, vagy éppen az esetleges laboreredményekről, elrendelt vizsgálatok státuszáról. A MedWorkS ismert paneleinek, funkcióinak mobil eszközre való optimalizálásával és a releváns információk könnyű elérésével a MobiWorkS jelentősen lerövidíti a vizitekre fordított időt, ezáltal könnyítve az egészségügyben dolgozók munkáját.

(Az e-lázlap első bevezetéséről és a korábbi tapasztalatokról itt olvashat bővebben.)

Korszerű wifi és wlan eszközök az ARUBA Networks-től

Ma egy ember átlagosan 3 mobileszközt tart magánál: telefont, tabletet és notebookot. Ezeket az eszközeinket a web-en használni is akarjuk, mert igen sok segítséget nyújtanak – nyújthatnának életünk különböző helyzeteiben, kritikus pillanatainkban. A mobil internet sajnos nem nyújt ehhez elégséges alapot, így a közterületeken, a nagyvállalatoktól kezdve a kórházakon át egészen a kávézókig elindult a wifi hálózatok telepítése világszerte. Miért? Mert ki akarjuk használni a mobil eszközeink nyújtotta lehetőségeket, és az internet szolgáltatásait.

Sajnos az átlagos wifi routereink az elmúlt évek során rossz benyomást hagytak bennünk. Megbízhatatlan, széteső kapcsolat, hullámzó térerő, gyenge adatvédelem. Nem beszélve arról, hogy sorra cserélgethetjük az elromlott wifi routereket.

Jó hír, hogy ennek a korszaknak vége! Az amerikai ARUBA Networks cég 2003-ban alakult, hálózati szakértő mérnökökkel és további befektetőkkel hozta létre azt az új technológiát, amely mindezen problémák megoldását, és még sokkal több szolgáltatást hozott. Az ARUBA előbb az amerikai légierőnél, majd a teljes hadseregnél bizonyított, ma több kormányzatnál rendszeresített technológia, valamint a Google, a Microsoft, a SAP és a Starbucks világhálózatait is az ARUBA wifi eszközei szolgáltatják. Elérhető Magyarországon is: több vállalatnál, intézménynél működik széles körben.

A legutóbbi Gartner felmérés szerint piacvezető lett az ARUBA – már minden wifi szegmensben.

Mivel a hálózatfejlesztések ma már feleslegessé teszik a kábelvégpontos rendszer kiépítését, így még gazdaságosabb a wifi rendszerek telepítése. Ez indokolja a wlan rendszerek világszerte érzékelhető, robbanásszerű terjedését.

Az ARUBA fontos szempontnak tekinti, hogy eszközei elérhető áron jelenjenek meg, kompatibilisek legyenek a piacon található egyéb gyártmányokkal, élettartamuk és életciklusuk hosszú legyen. Vállalati minőségű wifi eszközöket jelenleg csak pár cég kínál rajtuk kívül a piacon. A filter:max kft. az ARUBA technológiát forgalmazó hazai szakértő cég, a tervezéstől a rendszerbevezetéseken át a teljes körű szupportig támogatja ügyfeleit.

Végezetül a legfrissebb hír: az ARUBA Networks-öt a HP felvásárolta és Dominic Orr-t, az Aruba korábbi elnökét jelölte meg a hálózatos üzletág vezetőjének. A világ második és harmadik számú vállalati hálózati eszköz gyártói egyesítették erejüket, az Aruba víziójának továbbfejlesztésére.

További részletek az ARUBA wifi eszközök szolgáltatásairól:
filter:max kft.  
kontakt: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
ARUBA Networks

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink

 • learn more Az Önök Bizottsága

  Ebben a sorsfordító korszakban mit jelentett az amerikai pszichoanalitikusok kezdeményezésére 1938-ban létrehozott szervezet, az Emergency Committee on...

 • learn more Hospice szakápolástan

  Az otthoni hospice ellátás egyre jobban terjed hazánkban. Jelen kötet segítséget nyújt a haldokló betegek otthoni ellátásában, ápolásában a...

 • learn more Korszerű gyakorlati irányelvek az elsődleges orvosi ellátásban

  Könyvünket az elsődleges ellátásban dolgozó klinikusoknak ajánljuk, de nemcsak a...

 • learn more A pszichodinamikus pszichiátria tankönyve (5.)

  ötödik kiadás A pszichodinamikus pszichiátria tankönyvének ötödik kiadása tovább gazdagodott a DSM-5 redszernek...

 • learn more The Etiological Role of Hepatitis C Virus in Lymphomagenesis

  The acute inflammation of liver in patients (acute hepatitis) can be produced by different chemicals...

 • learn more A kiegyensúlyozott gyermek

  Sally Goddard Blythe Kiegyensúlyozott gyermek című új könyvében praktikus tanácsokkal látja el a szülőket, pedagógusokat és egészségügyi...

 • learn more Tükröm, tükröm...

  Ha a tükör nem, ez a könyv megmondja, hogy a problémáink elől, önmagunk elől nem tudunk elmenekülni. A Zsigmond Márta-médiadíjas újságíró, költő és...

 • learn more Social dreaming

  Social dreaming – bizarr ötlet, hiszen csak egyes emberek álmodnak, és álmaikkal pszichoanalízisben „dolgoznak”. A social dreaming azonban más...

 • learn more Transzfúzió

  A könyv a hazai palettáról évek óta hiányzó munkát pótol. A vérátömlesztés a mindennapi klinikai/kórházi munka során napjainkban is gyakori (olykor...

 • learn more Fukushima [3.11] Maradjunk vagy menjünk? (memoár) - Személyes történet a 2011-es tohokui földrengésről, tsunamiról és a fukushimai atomkatasztrófáról

  Popovics Péter a családjával együtt 10 évet élt Japánban, és Yokohamában (Fukushimától 180 km-re) élte át a 2011 márciusi történelmi földrengést, melynek következményei gyökeresen megváltoztatták mindannyiuk életét. Az emlékirat egyrészt a szerző gyerekeinek nyújt magyarázatot a család gyökereire, másrészt pedig feldolgozza családjuk azon megpróbáltatásait, melyekre a fukushimai atomerőműbaleset következtében az események sodrása nem adott lehetőséget. A könyv központi része a földrengés napjától számítva napi bontásban mutatja be a katasztrófa kibontakozásával párhuzamosan a velük történteket mindaddig, amíg el nem hagyták Japánt. Nyelv: magyar...

 • learn more A gerinc és a végtagok fizikális vizsgálata

  Ez a kézikönyvként is használható tankönyv világosan tárgyalja a gerinc és a végtagok fizikális vizsgálatának...

 • learn more Sugáregészségtan

  A szakkönyv új témákkal, így az optikai sugárzások hatásairól, illetve az állatorvosi sugárforrás- és izotópalkalmazásról szóló fejezetekkel is...

 • learn more A fejfájásról - Patika Magazin könyvek

  A Patika Magazin Könyvek sorozat az egészségügyi populáris könyvekhez képest több szempontból is újdonságot jelent. A...

 • learn more Alapvető sebésztechnika

  A nagy sikerû könyv bõvített, aktualizált második kiadása kerül a szakmai olvasóközönség elé. Új például a "Mûtõi magatartás"...

 • learn more Amit az ecstasyról tudni kell

  A könyv szerkesztője az Európai Unió Ecstasy munkacsoportjának tagja. A könyv megírásánál a legfontosabb szempont az volt, hogy nemcsak a...

 • learn more Odú vagy kelepce?

  Hogy kik is vagyunk, mit akarunk az élettől és mi a szerepünk a világban, azaz identitásunk, mindegyikünk számára fontos kérdés. Valódi önmagunk...

 • learn more A nem vagyoni kártérítéssel kapcsolatos perek legújabb tendenciái

  A magyar bíróságok döntéseikben itthon és külföldön is hosszú évtizedek óta...

 • learn more Művészek és pszichopatológia

  A könyv huszonhárom híres emberről szól, akik pszichés tüneteik ellenére vagy éppen ezek hatására alkottak maradandót. „Nem elég, ha...

 • learn more 59 másodperc - Egy kis ésszel sokra mész

  Mitől válik kreatívabbá az, aki cserepes növényt tart az asztalán? Miért nagyobb az esélye, hogy visszakapjuk elveszetett...

 • learn more Intrauterin és neonatalis fertőzések

  A magzat és az újszülött fertőzéseivel foglalkozó magyar nyelvű monográfia csaknem negyedszázad óta nem jelent meg...