hirdetés
2022. január. 18., kedd - Piroska.
hirdetés

Vezeték nélkül – arccal a jövő felé

A vezeték nélküli technológiát (wi-fi) napjainkban hasznos, de kevéssé biztonságos megoldásnak tartják a felhasználók a lokális netszolgáltatás helyén. Hogy ez mégsem így van, arra az Aruba Networks által kínált, vállalati wi-fi megoldás a legjobb bizonyíték.

Az Aruba nyújtotta szolgáltatás biztonsági zálogához elegendő annak legnagyobb felhasználóját, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumát és Légierejét megemlíteni. Ahogy az más esetben (pl. GPS) is előfordult már, a hadsereg által használt technológia hol lassabban, hol gyorsabban, de megjelenik a civil életben is. A filter:max és GlobeNet együttműködésének célja, hogy az Aruba megoldásainak segítségével elérhetővé tegye a vezeték nélküli hálózatok által nyújtott mobilitás alkalmazásait a magyar egészségügyben.

Az Aruba mindhárom, a vezeték nélküli technológiák kapcsán  elvárt kitételnek – biztonság, megbízhatóság, sebesség – tökéletesen megfelel. Ezeket  a rendszer többszörös redundanciájával, valamint a rádiófrekvenciás környezet intelligens szabályozásával, a kliensek teljesítményének szabályozásával és a külső támadók észlelésével biztosítja, ami életmentő eszközök, segélyhívók, elsődleges orvosi alkalmazások kiszolgálását is lehetővé teszi.

Referencia bemutatóközpont

ARUBA referencia bemutatóközpontot hozott létre a GlobeNet Zrt. székhelyén a filter:max kft-vel a közöttük létrejött partneri együttműködési megállapodás keretében.
A filter:max kft., mint a hazai hálózatbiztonsági és wlan megoldások szakértője, valamint a GlobeNet Zrt., a hazai kórház-informatikai rendszerek kiemelkedő szállítója partnerségi együttműködést kötött egymás termékeinek és szolgáltatásainak piaci támogatására. A GlobeNet Zrt. budapesti székhelyén megnyíló ARUBA referencia bemutatóközpont célja, hogy ügyfeleik, elsősorban az egészségügyi szektor szereplői valós környezetben szerezhessenek tapasztalatot az ARUBA vállalati minőségű wifi megoldásainak nagy-megbízhatóságú rendszereiről és azok széleskörű szolgáltatási köréről.

A Thin AP (teljesen vékony elérési pont) alapú technológia az Aruba Networks fejlesztése: segítségével a felhasználók nem közvetlenül a wifi routerekhez, hanem egy, a központi vezérlésért felelős kontrollerhez kapcsolódnak logikailag. A rádiós médiakonverterek segítségével továbbított wifi-csomagok a központi kontrolleren kerülnek kibontásra, dekriptálásra. A Thin AP technológia segítségével az elérési pontok és a kliens eszközök – mobiltelefonok, touch padek, laptopok stb. – környezete folyamatos kontroll alatt van, azaz segítségével egy regisztrált és csatlakoztatott eszköz valós időben nyomon követhető, illetve annak folyamatos és egyenletes jelellátása is megoldott (wireless roaming).

A regisztráció folyamata az adott intézmény feladata, miként az is, hogy a saját rendszerén belül milyen típusú attribútumokat ad a felhasználóknak – akár csak ideiglenesen is. A munkájuk miatt otthonról (is) dolgozóknak jó hír, hogy az Aruba Networks ezen technológia segítségével képes a távoli elérés biztosítására ugyanolyan paraméterekkel, mintha a munkahelyünkön tartózkodnánk. Az integrált vezeték néküli IDS, IPS és tűzfal gondoskodik arról, hogy adataink, beszélgetéseink stb. biztonságban maradjanak.

A rádiós technológia és a központi kontroller érdeme, hogy illetéktelen csatlakozás, interferencia esetén képes a zavaró tényezőket kizárni a rendszerből, illetve, hogy a kliens eszközöket “utasíthatja” a megfelelő csatorna kiválasztására, átváltására. Az Adaptív Rádiósmenedzsment (ARM) szolgáltatásgyűjtemény ezen funkciók zavartalan és dinamikus elérését teszi lehetővé.

A biztonságos vállalati wireless megoldásokat számos olyan jól ismert cég esetében megtaláljuk, amelyek különös hangsúlyt fektetnek a már említett biztonság-megbízhatóság-sebesség szentháromságra. A teljesség igénye nélkül éppúgy megtaláljuk a Microsoft és a Google rendszerébe integrálva, ahogy az SAP-nél vagy a KPMG-nél is felfedezhetjük.

A fentiekben részletezett technológia gyakorlati alkalmazásának egyik – biztonságos és az adatvédelmi, valamint a hatályos egészségügyi törvényeknek megfelelő – lehetősége a GlobeNet által fejlesztett MobiWorkS e-lázlap alkalmazása. Segítségével a vizitelő orvosok tablettel a kezükben egy pillanat alatt tájékozódhatnak a beteg lázértékeiről, élelmezéseinek paramétereiről, a gyógyszerezés státuszáról, a beteg vitális értékeiről, vagy éppen az esetleges laboreredményekről, elrendelt vizsgálatok státuszáról. A MedWorkS ismert paneleinek, funkcióinak mobil eszközre való optimalizálásával és a releváns információk könnyű elérésével a MobiWorkS jelentősen lerövidíti a vizitekre fordított időt, ezáltal könnyítve az egészségügyben dolgozók munkáját.

(Az e-lázlap első bevezetéséről és a korábbi tapasztalatokról itt olvashat bővebben.)

Korszerű wifi és wlan eszközök az ARUBA Networks-től

Ma egy ember átlagosan 3 mobileszközt tart magánál: telefont, tabletet és notebookot. Ezeket az eszközeinket a web-en használni is akarjuk, mert igen sok segítséget nyújtanak – nyújthatnának életünk különböző helyzeteiben, kritikus pillanatainkban. A mobil internet sajnos nem nyújt ehhez elégséges alapot, így a közterületeken, a nagyvállalatoktól kezdve a kórházakon át egészen a kávézókig elindult a wifi hálózatok telepítése világszerte. Miért? Mert ki akarjuk használni a mobil eszközeink nyújtotta lehetőségeket, és az internet szolgáltatásait.

Sajnos az átlagos wifi routereink az elmúlt évek során rossz benyomást hagytak bennünk. Megbízhatatlan, széteső kapcsolat, hullámzó térerő, gyenge adatvédelem. Nem beszélve arról, hogy sorra cserélgethetjük az elromlott wifi routereket.

Jó hír, hogy ennek a korszaknak vége! Az amerikai ARUBA Networks cég 2003-ban alakult, hálózati szakértő mérnökökkel és további befektetőkkel hozta létre azt az új technológiát, amely mindezen problémák megoldását, és még sokkal több szolgáltatást hozott. Az ARUBA előbb az amerikai légierőnél, majd a teljes hadseregnél bizonyított, ma több kormányzatnál rendszeresített technológia, valamint a Google, a Microsoft, a SAP és a Starbucks világhálózatait is az ARUBA wifi eszközei szolgáltatják. Elérhető Magyarországon is: több vállalatnál, intézménynél működik széles körben.

A legutóbbi Gartner felmérés szerint piacvezető lett az ARUBA – már minden wifi szegmensben.

Mivel a hálózatfejlesztések ma már feleslegessé teszik a kábelvégpontos rendszer kiépítését, így még gazdaságosabb a wifi rendszerek telepítése. Ez indokolja a wlan rendszerek világszerte érzékelhető, robbanásszerű terjedését.

Az ARUBA fontos szempontnak tekinti, hogy eszközei elérhető áron jelenjenek meg, kompatibilisek legyenek a piacon található egyéb gyártmányokkal, élettartamuk és életciklusuk hosszú legyen. Vállalati minőségű wifi eszközöket jelenleg csak pár cég kínál rajtuk kívül a piacon. A filter:max kft. az ARUBA technológiát forgalmazó hazai szakértő cég, a tervezéstől a rendszerbevezetéseken át a teljes körű szupportig támogatja ügyfeleit.

Végezetül a legfrissebb hír: az ARUBA Networks-öt a HP felvásárolta és Dominic Orr-t, az Aruba korábbi elnökét jelölte meg a hálózatos üzletág vezetőjének. A világ második és harmadik számú vállalati hálózati eszköz gyártói egyesítették erejüket, az Aruba víziójának továbbfejlesztésére.

További részletek az ARUBA wifi eszközök szolgáltatásairól:
filter:max kft.  
kontakt: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
ARUBA Networks

cimkék

hirdetés

Könyveink

 • learn more Mit (t)egyek, hogy lefogyjak? - Patika Magazin könyvek

  A könyv segítségével nem lehet néhány hét alatt hatalmas túlsúlytól megszabadulni, azt sem ígéri, hogy...

 • learn more Az ízületek élettana 1-3. (6. kiadás)

  "Az ízületek élettana" című kézikönyv közel negyven éven át gyűjtött és rendszerezett anyaga a biomechanikát állítja a...

 • learn more Útmutató a fogorvosnak való segédkezésben

  „E könyv célja, hogy az assistálással foglalkozni akarót az e pályán szükséges alapfogalmakkal megismertesse és megadja...

 • learn more Gyakorlati fájdalomcsillapítás

  A fájdalomcsillapítás minden gyakorló orvosnak feladata és kötelessége úgy, mint az elsősegélynyújtás vagy a reszuszcitáció. A...

 • learn more Pszichoanalitikus terápia a gyakorlatban

  A mű nemcsak címében kézikönyv, a modern pszichoanalitikus pszichoterápia tankönyvét hozta létre a szerző –...

 • learn more DSM-5 referencia kézikönyv a DSM-5 diagnosztikai kritériumaihoz

  Az új DSM-5 újításokat hozott a mentális zavarok klasszifikációjában, kódolásában és...

 • learn more Neuroanesztézia és neurointenzív ellátás

  Az idegtudományok haladása gyökeresen átalakította az idegrendszerrel kapcsolatos orvoslást, így az aneszteziológia és az...

 • learn more Ars neurologiae

  Régiesen szólva, idegorvos vagyok. Bármit tanultam vagy csináltam ezen kívül, a világ látását számomra a foglalkozásom határozza meg. Mielőtt...

 • learn more A pancreas betegségei

  Az internetről áradó legfrissebb tudományos információk birtokában jogos lehet a kérdés, hogy szükség van-e még magyar nyelvű, magyar szerzők...

 • learn more Diabeteses neuropathia

  A diabeteses neuropathiáról szóló, jelenleg rendelkezésre álló könyvek nagy része terjedelmes és nincs olyan zsebkönyv, mely a diabeteses...

 • learn more Élettörténetek a pszichoterápiában

  A pszichoanalízisről  egy kliens megjegyzése alapján a kezdetektől tudjuk, hogy beszélgető kúra. Mégis, fél évszázadon keresztül...

 • learn more A tudatos jelenlét a függőségből kivezető úton

  Ez a hiánypótló kötet függőségben érintetteknek nyújt praktikus, minden részletre kiterjedő útmutatást a...

 • learn more Intrauterin és neonatalis fertőzések

  A magzat és az újszülött fertőzéseivel foglalkozó magyar nyelvű monográfia csaknem negyedszázad óta nem jelent meg...

 • learn more Férfigyógyászat

  Az orvosi szakterületek szétválása óta létezik a nőgyógyászat, amely alapvetően a női reprodukcióval és annak szerveivel foglalkozik. A FÉRFIGYÓGYÁSZAT...

 • learn more Az agyvelő boncolása

  Ez a könyv az agyvelő normális anatómiájával foglalkozók, tehát elsősorban az egyetemi hallgatók számára készült. A szövettani, élettani és...

 • learn more A magyar festőművész-géniuszok sorsa

  A szerző a kötetben orvosi szempontból értékeli a festőművészek testi és lelki egészségének általános szabályszerűségeit,...

 • learn more Mindennapi gyermeksebészet

  A „MINDENNAPI GYERMEKSEBÉSZET” című kézikönyv mindazoknak készült, akik munkájuk során olyan gyermekekkel találkoznak, akiknek...

 • learn more Az emlőrák korszerű sebészete

  A női kebel a nőiesség jelképe és az emberiség fennmaradásának egyik záloga. Megbetegedései emiatt kiemelten fontosak, a gyógyítás...

 • learn more Méregtől a gyógyszerig

  Az író legjelentősebb cikkeiből történt válogatás mind az értő, mind a laikus olvasó számára értékes és érdekes ismeretanyagot nyújt. A...

 • learn more A születés traumája

  A születés traumája néhány év híján százéves mű – romantikusan szövevényes, néhol szinte megfejthetetlen, néhol teljesen modern és ma is a...