hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Innovációval, optimalizálással folytatják

A 2013-as év az új fejlesztések mellett a már meglévő termékek optimalizálásáról és teszteléséről szólt - nyilatkozta Tiborcz László a GlobeNet Zrt. fejlesztési igazgatója.

- Milyen fejlesztési projektjeik voltak 2013-ban?

- A tavalyi évben több olyan projekt is volt, amelyekre büszkék lehetünk. Ilyen volt például a MobiWorkS eLázlap rendszer, amely iOS, Windows 8 és Android platformokon is képes futni, és amellyel az Év technológiai innováció díját is elnyertük cégcsoporton belül, valamint a harmadik generációs eMedWorkS külső partnerkapcsolati rendszer, amelybe az első két generáció tanulságait beépítettük. Ezek mellett több belső projektet is indítottunk, amelyek fókusza a már meglévő funkciók bővítése, optimalizálása vagy jogszabályi megfelelőség. Ilyen belső projekt volt az osztályos gyógyszerelési modulunk funkcióinak bővítése, vagy a várólistával kapcsolatos fejlesztés. Számokban nézve 2013-ban 208 darab kisebb-nagyobb fejlesztési feladatunk volt, ebből 178 napot jogszabálykövetésre 345 napot egyedi fejlesztésre fordítottunk. Ha ezekhez a számokhoz hozzávesszük, hogy több mint 1500 napot teszteltünk, jól látszanak azok a területek, amelyekre tavalyi évben fókuszáltunk.

 

- Mennyire működnek együtt az Asseco csoport többi tagjával?

- A menedzsmenttel folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy hogyan tudunk a cégcsoportban egymásnak segíteni. A MobiWorkS eLázlap rendszer nagyon jó példa az együttműködésre: a GlobeNet fejlesztette azt a szolgáltatást, amely a HIS rendszerhez kapcsolódik és az adatok legyűjtéséért, tárolásáért felelős. Erre épül rá az a tableten futó grafikus felhasználói felület, amelyet Windows 8-ra a szlovák, iOS és Android rendszerre a lengyel kollégák fejlesztettek.

 

- Hogyan történik a rendszer frissítése?

- A rendszerfrissítéseket egy évre előre ütemezzük. A rendszeres frissítések jelentős erőforrás ráfordítással járnak, de ez egyben a szektor jellegzetessége is. Az új verziókkal kapcsolatos újdonságokról, változásokról ügyfeleinket minden alkalommal részletesen tájékoztatjuk. A program változásait tartalmazó csomagok frissítésére általában kéthavonta kerül sor.  Olyan rendkívüli esetekben, amikor nem lehet megvárni a következő frissítési időpontot, soron kívüli csomagot készítünk és frissítünk (például jogszabálykövetés, szabálykönyv-módosítás stb.).

 

- Miért fontos ennyire az optimalizálás?

- A GlobeNet rendszerei a szakértői tudásukról, rugalmasságukról híresek. Ez a gyakorlatban rengeteg funkciót jelent. A folyamatos egyedi igények kielégítése, valamint az a tény, hogy a kórházi infrastruktúrák nem fejlődnek olyan mértékben, mint amire a szoftverek miatt szükség lenne, elkerülhetetlenné teszik a különböző funkciók újragondolását, optimalizálását. Az optimalizálás során hatékonyságot vagy sebességet növelünk. Ezeket többnyire ügyfeleink tapasztalatai alapján kezdeményezzük, és ha szükséges, akár helyszíni méréseket is végzünk. Azt tudni kell, hogy nagy, komplex rendszerek optimalizálása során rengeteg mindent újra kell vizsgálni, tesztelni. Ezek a vizsgálatok, tesztek automata tesztrendszerek nélkül nem lennének megvalósíthatóak. 2010-ben kezdtük meg az automata tesztrendszerünk kialakítását. Eleinte nem is gondoltuk, hogy mekkora munka egy ilyen infrastruktúrát kialakítani. Ezt a rendszert nem csak a funkcionális tesztelésre kell felkészíteni, hanem például a teljesítmény tesztekre, vagy akár a több ORACLE verzión történő tesztelésre is. A legtöbb szoftverfejlesztő cég abba a hibába esik, hogy a tesztelést manuális alapon végzi, előre nem definiált tesztesetek alapján. Ilyenkor nem garantált a szoftver minősége a verzióváltáskor, mert az a tesztelők kedvétől, tudásától és motivációjától függ. Az automata rendszer tehát a minőség folyamatos növelését is biztosítja, de ehhez nélkülözhetetlen az, hogy újabb és újabb tesztesetekkel bővítsük. A befektetett ráfordítás bőségesen megtérül, mert ezáltal jelentősen fel tudjuk gyorsítani a verzióváltásokat.

 

- Hogyan tovább?

- Mindenképp az innováció útján haladunk tovább, valamint további folyamatos hangsúlyt fektetünk a MedWorkS optimalizálására, folytatjuk azt a munkát, amelyet 2013-ban kezdtünk meg ezeken a területeken.

Ezúton is szeretném megköszönni azon ügyfelek türelmét és segítségét, akik ezekben a projektekben támogatnak és segítenek minket!

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!