hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Van, aki veszít a béremeléssel az egészségügyben!

A fiatal szakorvosok között is szép számmal akadnak, akik a béremelés ellenére is kevesebb pénzt kapnak októbertől – tudta meg a MedicalOnline. A szakorvosi bértábla nem vonatkozik azokra sem, akiket oktatói státuszban foglalkoztatnak az egészségügyben.

A szeptember 1-jétőt életbe lépő orvosi bértábla bevezetését megelőzően, még augusztusban megszüntették a fiatal szakorvosok támogatási programját, és a Markusovszky ösztöndíjat öt évvel ezelőtt, szakképzésük teljes idejére megkapó, és hiányszakmás pótlékban egyidejűleg részesülő fiatal szakorvosok fizetése is kevesebb lesz a béremelés második lépcsőjének – 2017. november – bevezetése előtt. A szakmai szervezeteknek kiküldött, januártól életbelépő, az orvosi bértáblát magába foglaló törvénytervezetből pedig az derül ki, hogy az oktatói státuszban foglalkoztatott orvosokra nem vonatkozik a szakorvosi bértábla.

Miközben az orvosokat érintő béremelésből kimaradtak az alapellátásban közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó orvosok főállású iskola- és ifjúsági orvosok, a gyermek- és iskolai fogászok, valamint a foglalkoztatás-egészségügyi és sportorvosoka fiatal szakorvosok között is szép számmal akadnak, akik kevesebb pénzt kapnak októbertől – tudta meg a MedicalOnline Máté-Horváth Nórától, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) alelnökétől. Az érdekvédő megerősítette azt az értesülésünket is, hogy a szakorvosi bértábla egyelőre nem vonatkozik azokra az egyetemi szakemberekre sem, akiket oktatói státuszban foglalkoztatnak az egészségügyben.

A Markusovszky-ösztöndíj rendszert 2011 augusztusában vezették be, 2011 szeptembere óta pályázható, a szakképzés idejére volt felvehető. Célja az volt, hogy itthon tartsák azokat a fiatal szakorvosjelölteket, akik fontolgatják a külföldi munkavállalást. Az ösztöndíjrendszert tavaly év végén alakították át, jelenleg Rezidens Támogatási Program (RTP) néven fut, felelőse az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK), amely nemrégiben, a bürokráciacsökkentés jegyében, központból minisztériumi főosztállyá vált. A fiatal szakorvosok támogatási programját (FSZTP) 2015 végén vezették be: a  havi bruttó 151 ezer forintos kiegészítésre azok frissen szakvizsgázott – jellemzően 2010-ben végzett – orvosok pályázhattak, akik ösztöndíjat kaptak a szakképzés ideje alatt.

– A ReSzaSz-nál többen is jelezték, hogy a kórházakban arról tájékoztatják őket, hogy a kormány augusztus közepétől megszüntette a fiatal szakorvosok támogatási programját, ami valóban azt jelenti, hogy ezeknek a szakorvosoknak nagyságrendileg bruttó ötvenezer forinttal kevesebb érkezik a számlájukra fizetésként október 1-jétől – mondja Máté-Horváth Nóra. – A vonatkozó kormányrendelet értelmében a béremelés első lépcsőjével megszűnik az FSZTP, így az a munkavállaló, aki részesül béremelésben, nem részesülhet FSZTP-ben. Így aki eddig 151 000 Ft bruttó támogatást vitt haza havonta, most 107 000 Ft bruttó béremelést kap. Az ugyan igaz, hogy októbertől a mozgóbéreket már az emelt alapbérből számítják, így kellő mennyiségű ügyelettel elérhető, hogy ez a bruttó 44 ezer forint különbség eltűnjön, csakhogy ez esetleges.

Biztosan kevesebb

Az eddiginél kevesebb pénzre számíthatnak azok a szakorvosok is, akik Markusovszky-ösztöndíjban és 50 százalékos hiányszakma-pótlékban részesültek a szakképzésük ideje alatt. Ez a generáció jellemzően idén szerez szakvizsgát, és egyszerre esik el a Markusovszky-ösztöndíjtól és a hiányszakma-pótlék folyósításától, ezt a problémát eddig már több mint ötvenen jelezték a szakszervezetnél. A ReSzaSz számításai szerint a két összeg együttesen már biztosan több, mint a béremelés első lépcsőjének nettó összege. A vonatkozó kormányrendelet értelmében az intézmények nem jogosultak a bérkiegészítés és a támogatás között választani, ha a szolgáltató bérkiegészítésre jogosult fiatal szakorvost foglalkoztat, akkor csakis bérkiegészítést igényelhet.

– Tisztában vagyunk vele, hogy a probléma olyan réteget érint, akik eddig is kereszttűzben voltak a bérfeszültségekből eredő ellentétek miatt, hiszen valóban sok, régebb óta a pályán lévő szakorvos kollégánál jobban kerestünk – folytatja a ReSzaSz alelnöke, azonban méltatlannak tartja, hogy az öt-hat éve, adott fizetésért vállalt munkát immár szakorvosként, nagyobb felelősség mellett, alacsonyabb bérért kell elvégezniük az érintetteknek.

A probléma – egyelőre úgy tűnik – átmeneti, mert a béremelés második lépcsőjével a bevételkiesés korrigálódik, a ReSzaSz azonban nem érti, miért volt szükség az FSZTP megszüntetésére akkor, amikor a béremelés összege még nem érte el a támogatás nettó összegét. Álláspontjuk szerint ezt a támogatási formát a 2017. novemberi, második lépcső után kellett volna fokozatosan kivezetni.

Kérdésünkre, hogy az intézkedések hány fiatal szakorvost érintenek, Máté-Horváth Nóra nem tudott választ adni, és az ENKK honlapján sem érhetőek el adatok arra vonatkozóan, hogy hányan részesültek az FSZTP-ben, illetve Markusovszky-ösztöndíjban és hiányszakma pótlékban együttesen.

Az oktatók is kimaradnak

A napokban több szervezet is kézhez kapta az orvosi bértáblát is magában foglaló törvénytervezetet, amely január 1-jével hatályba lépve pótolja majd azt a kormányrendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a fizetésemelést bérkiegészítés formájában október 1-jével kifizethessék az intézmények. A MedicalOnline úgy értesült, az egészségügyért felelős államtitkárságnak szakmai szervezetek jelezték, hogy az orvosképzésben és az egészségügyi ellátásban egyaránt szerepet vállaló, oktatói státuszban lévő orvosokra a tervezet értelmében nem vonatkozik a bértábla, így ők fizetésemelést sem kapnak. A felvetéseikre egyelőre nem érkezett válasz.

Mindezek alapján előállhat az a helyzet, hogy a szakorvosi fizetés megközelíti, vagy egyes esetekben elérheti a már tudományos fokozatot szerzett, vagy habilitált tanársegédek, docensek fizetését, ami újabb feszültségeket okozhat a rendszerben, hiszen az előmenetelért többet tévők erőfeszítéseit nem díjazzák. Többek szerint a problémát az okozza, hogy az egészségügyi bértáblát nem fésülték össze a felsőoktatási szabályozással.

Mint azt lapunkkal egyik forrásunk közölte, néhány héttel ezelőtt egy egyeztetésen elhangzott ígéret szerint az oktatók is megkapják a béremelést, azonban ennek egyelőre nincs dokumentált nyoma.

A mai sajtótájékoztatón elhangzottakat ide kattintva olvashatják

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink