hirdetés
2019. október. 18., péntek - Lukács.
hirdetés

Nem csak az alap-, a mozgóbér is nő

Az alapbéremelést a mozgóbér-elemek számítási alapjainál is figyelembe kell venni – írja közleményében az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

hirdetés

A kormány az ágazati reprezentatív szakszervezetekkel és a szakmai kamarákkal folytatott egyeztetések és tárgyalások eredményeként egy több éves bérfejlesztési programot indított el, melynek köszönhetően 2016. szeptember 1-jétől 235 szolgáltató csaknem 97 ezer egészségügyi dolgozója részesül jelentős alapbéremelésben – áll az államtitkárság közleményében.

A bérfejlesztési program értelmében 2016. szeptember 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bruttó 107.000 forint automatikus alapbéremelésben részesülnek. Az új egészségügyi szakdolgozói bértáblának köszönhetően a szakdolgozói alapbér első ütemben átlagosan 26,54%-kal nő. A szakdolgozók béremelése több mint 78 ezer dolgozót érint.

Az alapbéremelést a mozgóbér-elemek (ügyeleti díj, készenléti díj, rendkívüli munkavégzés bérpótléka, műszakpótlékok) számítási alapjainál is figyelembe kell venni. 2016. szeptember 15-én megjelent a Magyar Közlönyben az a jogszabály, melynek értelmében a bérkiegészítéshez kapcsolódó mozgóbér összegek is eljuthatnak az érintett  dolgozók részére. Az egészségügyi szolgáltatók, munkáltatók a bérkiegészítéshez kapcsolódó mozgóbér összegek kifizetéséhez az OEP-tól támogatást igényelhetnek. A támogatás igényléséhez szükséges kérelmet 2016. szeptember 20-ig kell benyújtani.

A kormány számára kiemelten fontos terület az egészségügy, a szeptember 1-jével kezdődő, idei alapbéremelésre fordított 19,2 milliárd forint pedig újabb előrelépést jelent, amelyet a kormány az egészségügyi dolgozók életkörülményeinek javítása érdekében tett.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink