hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Vajon mire készülhet a kormány?

Ha valóban az OECD kottájából játszik majd a kormány a következő három évben, akkor az egészségügy hatékonyságának javítása is tevékenységének központjában áll majd - írja a Portfolio.

A lap Lázár János kancelláriaminiszter egy OECD-barát mondatát fűzve tovább áttekinti a szervezet Magyarországnak címzett ajánlásait, s ezekből szűri le jóslatát. Abban egyebek mellett azt írják az egészségügyről:

„A májusban közzétett dokumentum az egészségügy kapcsán megjegyzi, hogy még mindig túlságosan kórház-központú, a magyar betegek által az átlagosan a kórházban töltött napok száma lényegesen magasabb, mint az OECD átlaga. Ezen a szervezet szerint az egynapos sebészet elterjesztésével lehetne segíteni, példaként hozzák fel az egyszerűbb hályogműtéteket, melyeknek 80 százalékát már egynapos ellátás keretében oldja meg a tagállamok többsége, Magyarországon viszont ez az arány még alig 40 százalék. A dokumentum kiemeli, hogy az elmúlt években nőtt az egészségüggyel kapcsolatos elégedettség, de még így is elmarad a régió és az OECD átlagától. Hangsúlyozzák, hogy összességében az egészségügyre fordított kiadások nem kirívóan magasak Magyarországon, a kiadások szerkezete viszont sajátos, hiszen gyógyszerre a szervezet átlagánál többet költenek a magyarok. Ezen a téren a kormány is próbálkozott már csökkenteni az egyensúlytalanságot, hiszen az utóbbi években szorgalmazták a generikus gyógyszerek arányának növelését, illetve a gyógyszergyártók versenyeztetésétől remélik, hogy leszorítja majd a költségeket” - olvasható a portfolio.hu-n.

(forrás: Portfolio)

cimkék

hirdetés

Könyveink