hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

Újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését, írja a koronavirus.gov.hu. A háziorvosok eddig is végeztek gyorstesztet most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül. A koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt, közölték.

Továbbra is koronavírus-fertőzés gyanújára utaló tünet: a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés, vagy ízérzés zavara. Emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet. Továbbá minden olyan esetben el kell végezni a tesztet, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, vagy szociális dolgozó, vagy szociális gondozott, vagy szoros kontaktja igazolt koronavírus-fertőzöttnek, vagy járóbeteg- vagy fekvőbeteg ellátásra szorul.

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor végezze el az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben, írja a lap. A körülmények figyelembe vételével azonban dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst a rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-tesztre is, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor otthoni mintavételezéssel a PCR-tesztet továbbra is elvégzi a mentő a háziorvos megrendelésére. A PCR-mintavételezést emellett hatósági áron továbbra is végeznek az erre kijelölt egészségügyi szolgáltatók. 

Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap.

A légúti tünetekkel rendelkező pácienseket továbbra is arra kérjük, hogy lehetőleg előzetesen telefonon jelentkezzenek háziorvosuknál, aki kikérdezésüket követően eldönti, hogy indokoltnak látja-e a tesztelést, illetve szükség esetén megszervezi a tünetes rendelői betegvizsgálatát illetve szükség esetén kórházi ellátását, közlik. Mindemellett továbbra is felhívják a figyelmet, hogy a vírus ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. A betegség súlyos lefolyásának a beoltatlanok vannak leginkább kitéve. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és a  www.eeszt.gov.hu online időpontfoglaló továbbra is nyitva áll. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is.

Liechtestein-Zábrák József orvos átadja az oltási igazolást egy nőnek, miután gyermekét beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. október 16-án (MTI/Rosta Tibor)
Liechtestein-Zábrák József orvos átadja az oltási igazolást egy nőnek, miután gyermekét beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. október 16-án (MTI/Rosta Tibor)

(forrás: MTI/koronavirus.gov.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink