hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Újabb konzultációk az egészségügyi struktúra-átalakításról

Térségi egyeztetéseket kezdett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága az egészségügyi struktúra átalakításáról a fekvőbeteg-ellátó intézményekkel. Cserháti Péter helyettes államtitkár január 25-től február 6-ig tartó konzultáció-sorozatán az ország 18 pontján találkozik az intézmények vezetőivel és fenntartóival.

Az államtitkárság képviselője január 25-én Tapolcán, Körmenden és Csornán a helyi kórházak jövőbeni feladatairól és fejlesztési lehetőségeiről egyeztetett. A nap végén Cserháti Péter Győrben az új térség összes kórházának képviselője előtt beszámolt az elmúlt év végén tett, a 2012. évi ágazati folyamatokat meghatározó lépésekről. Kiemelte: 2011 végén összesen 64,1 milliárd forint többlet került az egészségügybe. Az összeg legnagyobb része a lejárt adósságállománnyal rendelkező kórházak konszolidációját szolgálja. Éppen ezért év elején megkezdődtek a tárgyalások a beszállítókkal, valamint az orvosi és szakdolgozói bérrendezésről is tárgyalások folynak.

A struktúraátalakítás kapcsán Cserháti Péter hangsúlyozta: a legfőbb cél a biztonságos, mindenki számára elérhető, magas szintű betegellátás és a gazdálkodás hatékonyságának növelése. Ezt több európai uniós pályázati lehetőség is segíti 2011 és 2014 között, így például a kórházi átalakításra 44 milliárd, a járóbeteg-ellátás átalakítására 13 milliárd, az onkológiai ellátás fejlesztésére 6,8 milliárd, a sürgősségi ellátás fejlesztésére 4 milliárd forintot lehet felhasználni.

Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár az átalakítás üteméről elmondta: a fekvőbeteg intézmények új kapacitásaikról és területi ellátási kötelezettségükről március 5-31-e között határozatot kapnak az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól, ezt követően módosítják a működési engedélyeket. A szolgáltatók április 18-ig nyilatkozhatnak arról, hogy megfelelnek-e a minimumfeltételeknek. Ezt követően 120 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy szükség esetén pótolják a hiányosságokat – tájékoztatta honlapunkat az államtitkárság. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár április 30-ig köt új finanszírozási szerződést a szolgáltatókkal, illetve alakítja ki az új beutalási rendet.

Cserháti Péter a következő napokban az ország további területén folytat konzultációt. A térségi egyeztetések eredményéről az államtitkárság a konzultáció-sorozat lezárulta után számol be.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: NEFMI - Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés

Könyveink