hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet

Személyesen keresik meg azokat, akik december 10-éig, fél évvel az alapimmunizálást követően még nem vették fel a harmadik koronavírus elleni oltást – jelentették be a Kormányinfón.

A múlt héten naponta több mint 100 ezren jelentkeztek az oltópontokon, hogy felvegyék a Covid-vakcinák első, második vagy harmadik dózisát. Bár ezen a héten már csak feleannyian kérték a koronavírus elleni oltást, ám Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez is sokkal több, mint az akciót megelőző időszak eredményei. Mint azt a politikus a csütörtöki Kormányinfón elmondta, a kabinet a fentiek tükrében nemcsak a regisztráció nélküli időszak meghosszabbításról, hanem arról is döntött, hogy a 3. oltás felvételére biztatva személyesen keresik fel az a 3,7 millió állampolgárt, akik június 10-e előtt estek át az alapimmunizáláson. Emellett reklámkampányt is indít a kormány a booster oltás felvételére ösztönözve az állampolgárokat.

A kormány szándéka, hogy a védettségi igazolványok érvényességét a 3. oltás meglétéhez kösse, ám arról, hogy a szabályozás mikortól léphet életbe, az operatív törzs dönt majd. Arról, hogy kötnek-e majd kedvezményeket vagy tiltásokat a védettségi igazolvány meglétéhez, részletes rendelkezések csak ezt követően születhetnek majd – mondta a miniszter. Később annyit elárult, számításai szerint várhatóan januárban léphet életbe az intézkedés.

A kormány vakcinapolitikája nem változott – szögezte le Gulyás Gergely, arra a múlt heti hírre reflektálva, miszerint Magyarország visszakéredzkedett az uniós oltóanyag-beszerzésbe. Kijelentette, hogy a kormány minden olyan vakcinabeszerzésben részt vesz, ami az újabb korosztályok beoltásához szükséges mennyiség biztosítását szolgálja, így csupán arról van szó, hogy az 5-11 éves korosztály beoltásához kellő mennyiségű oltóanyagot most megveszik. A korcsoport oltásának részletes szabályairól az operatív törzs határoz, az első, ehhez szükséges szállítmány a tervezettnél egy héttel korábban, december 13-án érkezik az országba. A politikus hozzátette, az oltóanyagpiacon bőség van, ha még kellene ilyen készítményeket vásárolni, az semmilyen nehézségbe nem ütközne. „Aggodalomra inkább az ad okot, hogy lejárnak a raktáron lévő készletek” – fogalmazott a miniszter.

A kormány szerdai ülésén a járványügyi kérdésekkel foglalkozott legtöbbet – hangzott el Gulyás Gergely összefoglalójában, és elmondta azt is, az oltási kampány során eddig 2,6 millióan kaptak harmadik oltást, amely a kabinet álláspontja szerint azért is fontos, mert ettől függ, hogy lesz-e 5. hullám, illetve hogy az milyen súlyosságú lesz majd.

Az oltások kötelezővé tételét nemzeti hatáskörben kell tartani – reflektált a miniszter az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen tegnapi bejelentésére, miszerint javasolják az unióban a kötelező oltás bevezetését. Magyarország szigorú rezsimet vezetett be azzal, hogy a munkaadóknak felhatalmazást adtak arra, hogy oltásra kötelezzék a munkavállalókat – magyarázta az álláspontot a politikus.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (eeszt) rendelkezésre állnak a kórházban kezeltek és elhunytak oltottságára vonatkozó adatok – így reagált a miniszter arra az újságírói kérdésre, hogy nyilvánossá teszik-e ezeket. Gulyás Gergely szerint – bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ezt megtehetné –, ezeket az adatokat központilag nem kapcsolják össze. Hozzátette, más országok nyilvános adataiból kiderül, hogy 15-szörös a kórházba kerülés esélye az oltatlanok esetében. Az invazív és non-invazív lélegeztetettek számának szétválasztását firtató felvetésre úgy reflektált, az azért volt indokolt, mert csak az intubálás minősül életmentő beavatkozásnak, így csak ez az „informatív adat”, a csak oxigént kapó betegek száma nem. Az adatközlés módját ebben az esetben is az NNK határozza meg – fűzte még hozzá, ahogyan azt is, hogy korábban a kórházak önszorgalomból jelentették a nem intubált lélegeztetettek számát..

A debreceni oltóanyaggyárban elsősorban magyar vakcina gyártását tervezik, így nem született megállapodás arról, hogy amennyiben az üzem indulásakor a hazai készítményt még nem „fedezik fel”, milyen oltóanyagot gyártsanak ott – válaszolt a miniszter arra a kérdésre, hogy a Szputnyik szerepel-e majd a hazai oltóanyaggyár termékpalettáján. (A válasz annak tükrében lehet érdekes, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október közepén jelentette be, hogy Moszkvában létrejött a politikai megállapodás arról, hogy Magyarország még idén megkapja az orosz Szputnyik koronavírus elleni vakcina gyártásához szükséges technológiát a jelenleg épülő Nemzeti Oltóanyaggyár számára. A Szerk.)

Ha valaki szolgáltatást minőségben is megfelelően teljesített, és arról számlát állított ki, azt ki kell fizetni – reflektált a miniszter a kórházi adósságok rendezését firtató kérdésre, amely annak kapcsán hangzott el, hogy a kórházi beszállítók érdekképviseletei múlt heti sajtótájékoztatójukon jelezték, hiába ígérte a kormány, máig nem rendezte a kintlévőségeket. Gulyás Gergely ígéretet tett arra, hogy „utánanéz” az adósságoknak. A beszállítói érdekképviseletek egyébként arról tájékoztattak, néhány hónapja a belügyi, a pénzügyi és az erőforrás tárca vezetői mellett a Miniszterelnökséget is levélben keresték meg az adósságrendezéssel kapcsolatosan, megoldási javaslatokkal is élve.

A 4. hullám tetőzését december 15-ére várja a kormány, ekkor lehet a legmagasabb a megbetegedések és halálozások száma, így azt remélik, a karácsony a vírus leszálló ágában éri az országot, így nem lesz szükség újabb korlátozó intézkedések bevezetésére – mondta a kabinetminiszter.

Elegendő a vakcina mindenki számára
A Magyar Kormány arra törekszik, hogy mindenki hozzájuthasson a koronavírus elleni oltáshoz – mondta prof. dr. Kásler Miklós legújabb videóinterjújában, amelyben beszélt az oltási akcióhét meghosszabbításáról, a vakcinák hatásvizsgálatáról, az oltással kapcsolatos tévhitekről és az adventi elmélyülésről is.

Az életösztön megérintette az embereket, látván a nagyvilágban és idehaza a világjárvánnyal kapcsolatos történéseket – így reagált az emberi erőforrások minisztere arra, hogy csak múlt pénteken, egyetlen nap alatt 140 ezren vették fel az oltást. Kiemelte: rendkívül fontos, hogy az érzelmeik helyett a tényekre hallgassanak az emberek, és elmenjenek oltakozni, mert a fertőzés sokszorosan súlyosabb az oltatlanok esetében. A Magyar Kormány biztosítja, hogy mindenki hozzájusson az oltáshoz – mutatott rá. Prof. Dr. Kásler Miklós hangsúlyozta: bőségesen rendelkezésre állt és áll ma is az ötféle vakcina, május óta mindenki saját döntése alapján vette fel az oltást. Felhívta a figyelmet, hogy az idő múlásával, a kétszer beoltottak veszítenek a védettségükből, ezért indokolt a harmadik oltás. A beoltottak a legtragikusabb végkifejletet bizonyosan nem kell, hogy elszenvedjék. Szemben azokkal, akik nem oltakoztak és ezért gyakran kerülnek krízis helyzetbe. (MTI-OS)

 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. december 2-án ( MTI/Koszticsák Szilárd)
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. december 2-án ( MTI/Koszticsák Szilárd)

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink