hirdetés
2022. május. 19., csütörtök - Ivó, Milán.
hirdetés

Rázúdultak a járványpanaszok az ombudsmanra

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa hivatalához 2020 tavaszától 2021 tavaszáig mintegy 150, azóta pedig további 1355 panasz érkezett – tudta meg a Népszava.

Másfél ezer beadvány érkezett tavaly tavasz óta az alapvető jogok biztosához a pandémiás intézkedések, vagy éppen azok elmaradása miatt – derült ki a lap kérdésére. Az egyik panaszos szerint sérti a gyermekek jogait, hogy az általános iskolák vezetői saját határkörben elrendelhetik a kötelező maszkhasználatot, másvalaki viszont éppen azt kifogásolja, hogy a munkáltató nem tartotta be a vírusvédelmi szabályokat. Akadt olyan bejelentő, aki nemrég az iránt érdeklődött, mely szervhez fordulhat közérdekű adatigényléssel a „koronavírussal kapcsolatos adatok vonatkozásában”.

A megnövekedett ügyszámot a „védettségi igazolványhoz fűződő jogosultságokkal szembeni” beadványok tették ki. (Az ombudsman összegezte a védettségi igazolványok alkalmazása során érvényesítendő alkotmányossági követelményeket, a gyakorlati kérdések megoldására javaslatokat fogalmazott meg.)

Az alapvető jogok biztosának hivatala 19 csoportba sorolta a járványügyi beadványokat. Ezek között szerepelnek a digitális vagy a jelenléti oktatással szemben, az érettségi vizsgák elhalasztása érdekében, az idegenforgalmat érintő korlátozások következményei miatt érkezett bejelentések, valamint azok a panaszok, amelyek diszkriminatívnak tartották az állami támogatásokra jogosult vállalkozások meghatározását. A korlátozó intézkedésekkel – a vendéglátó helyek bezárásával, a rendezvények létszámkorlátozásával, a kijárási korlátozással, a vásárlási idősávval – összefüggésben is jöttek beadványok, ahogyan a korlátozó intézkedések megszegése, azok szankcionálásának elmaradása miatt is. Mások az oltóanyagok „származása”, választhatósága, a keleti vakcinákkal oltott személyek kiutazási lehetőségeinek korlátozottsága miatt fordultak ombudsmanhoz. Megint mások az oltási regisztráció kötelezővé tétele, vagy például az oltás szervezésével kapcsolatos panaszok ügyében. A védettségi igazolványt bevezető jogszabállyal szemben, az annak hiányában fennálló korlátozások és a gyermekek oltása miatt is születtek beadványok.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink