hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Új ügyeleti rendszer a fővárosban: Kiugratják a nyulat...

A kényszerített kísérlet lepattinthatja az ellátórendszerre dermedt mázat – írja a Napi.hu annak kapcsán, hogy áprilistól az orvoshiány ellenére valamennyi fővárosi kórháznak magának kell biztosítani a sebészeti ügyeletet.

A heti 168 órás, folyamatos felvételi készenlét ellátására annak tudatában bólintottak rá a kórházi vezetők, illetve a sebészeti osztályok vezető főorvosai, hogy tudták, elegendő orvos és szakdolgozó híján óriási logisztikai terhet jelent majd az ellátás megszervezése.

A sebészeti beavatkozásokat rosszul finanszírozza az OEP, ráadásul nem is mindig tervezhetőek, ebben az "új" felállásban pedig legalább 30-40 százalékkal nő a munkaerőigény. Ezzel szemben az új rendszerben egy kórházra napi 1-2 akut műtét juthat. Pontosan ezért született hajdan a budapesti összevont ügyelet ötlete, hogy ne az összes kórházi sebészet álljon folyamatos - de utólagosan gyakran feleslegesnek bizonyuló – készenlétben – emlékeztet a lap.

A járóbeteg szakrendelők sebészeti osztályai és az egynapos beavatkozásokra fenntartott centrumok, osztályok látszanak egyedüli azonnali HR utánpótlási forrásnak, csakhogy így ezekből a rendszerekből nagyon hiányoznak majd az ügyeletbe beosztott sebészek és szakdolgozók. A sebészek mellett a beavatkozásokhoz szükséges radiológiai ügyelet kiállítása is ködbe veszően bizonytalan, s bár a felvételt még csak elkészíti egy képzett szakasszisztens, a leletezéshez mindenképpen szakorvosra van szükség.

Ésszerű magyarázatnak egyedül az tűnik, hogy talán így ugratják ki a nyulat a bokorból.

Az állami egészségügyben lévő csaknem 42 ezer állást valójában 29 ezer orvos tölti be. A létszámadatokkal, statisztikai kimutatásokkal, beavatkozások kódolásával, jelentésekkel bűvészkedő intézményeket, a fél-, negyed-, háromnegyed állásban, ezer helyen dolgozó orvosokat a jelek szerint nehéz utolérni.., az utóbbi öt év 2 egészségügyi államtitkárának is beletörött a bicskája abba, hogy pontosan megmondja, kik és hol dolgoznak, mit gyógyítanak az állami egészségügyben.

A kényszerített kísérlet lepattinthatja az ellátórendszerre dermedt mázat - fogalmazott a NAPI.hu egyik forrása. Könnyen lehet, hogy utána máshogy hívnak majd egyes intézményeket, összevonnak, vagy szétválasztanak kórházakat. Miközben a kísérlet maga látszólag a decentralizáció felé tolja a rendszert, valójában talán mégis a centralizáció felé visz – olvasható a napi.hu-n.

 

(forrás: napi.hu)
hirdetés

Könyveink