hirdetés
2021. október. 21., csütörtök - Orsolya.
hirdetés

Nagy munkabírású kollégát veszített el a szakma

Tovább súlyosbodik a budapesti érsebészeti ellátás helyzete (Frissítve: NNK közlemény)

Mindössze egyetlen érsebésszel van kevesebb a fővárosban, máris instabillá vált az akut érbetegek ellátása – értesült a MedicalOnline.

Kedden reggelre nagy munkabírású kollégáját veszítette el az érsebészek amúgy sem túl népes tábora, aminek következtében máris nehézségek mutatkoznak a főváros ügyeleti ellátásban. A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) vis majort jelentettek, kedden reggel pedig a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája vállalta, hogy kisegíti az akut baleseti érsérülések ellátásában a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központját és a tervezett érműtétre váró beteget átvette.

Az érsebészeti ellátás megoldatlan problémái már márciusban megmutatkoztak, amikor a Péterfy Kórház lemondta az akut érsebészeti ellátást. A nemzeti szív- és érrendszeri programban megfogalmazottak nyomán a korábban érsebészeti profillal nem rendelkező Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) elkezdődött a III. progresszivitási szintű ellátás felépítése. A Péterfyből ide érkezett két érsebész és egy rezidens, ahol ezután egyetlen idősebb kolléga látta el a krónikus területi érbetegek gondozását, és folyamatos, havi 30 napos készenlétben vállalta a baleseti központ ügyeletét,  bár mind II., mind pedig III. progresszivitási szinten 3 fő érsebész alkalmazását írja elő a jelenleg érvényben lévő minimumrendelet, aminek maradéktalan betartását – vagy személyi, vagy tárgyi hiányosságok miatt – több érintett intézményben nem tudják teljesíteni.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A Péterfy orvos nélkül maradt krónikus betegeit a GOKI fogadja ugyan, de a nagy forgalmú baleseti centrum érsérültjeit egyelőre nem tudják ellátni.

A történtek újabb kihívások elé állítják a fővárosi ügyeleti ellátást, amire áprilisban a Péterfy traumatológusainak tiltakozó akciója irányította rá a figyelmet, akik bértárgyalásokat követeltek: legalább annyi óradíjat kértek, mint a velük dolgozó aneszteziológusok. Bár akkor a hírek arról szóltak, hogy 84 traumatológus mondaná fel az önként vállalt túlórákat, végül csak tízen nyilatkoztak erről írásban. Az ügy nyomán egyébként május elején dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár összehívta a fővárosi trauma-ellátást biztosító intézmények vezetőit, ahol a négy érintett centrum főigazgatója azt is leszögezte, hogy nem kívánja „elszipkázni” egymástól a munkaerőt. A traumatológusok esetében egy ilyen egyezség egyelőre tartható, különösen úgy, hogy – mint a Népszava megírta – a négy nagy sürgősségi trauma centrum (Merényi, a Péterfy, a Szent János, Honvéd) meghatározott rendben, négynaponként váltják egymást az ügyeletben. Az érsebészet tekintetében hasonló megállapodás és jelentős fizetésrendezés talán segíthet, bár a szakorvosok már így is annyira leterheltek, hogy sok esetben hiába kínáltak többletpénzt az ügyeletért, nem volt jelentkező. A most kezdődő nyári szabadságolások tovább rontják a helyzetet.

A fővárosi érsebészeti ellátás – elsősorban krónikus és folyamatosan tovább romló munkaerőhiányból eredő – kritikus problémáira, és annak megoldási lehetőségeire korábban már többször felhívta a figyelmet a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT), amelynek elnöke, dr. Szeberin Zoltán megkeresésünkre emlékeztetett: a kialakult helyzet akut kezelésére a központosítás haladéktalan, átgondolt és szervezett elindítása jelenthet megoldást, mely eddig váratott magára.

***

Megrendülten vették tudomásul töretlen munkabírásáról ismert kollégájuk, dr. Tóth Gyula elvesztését az érsebészek, aki március eleje óta egyedül gondozta a Péterfy ellátási területéhez tartozó krónikus érbetegeket, és a hónap minden napján telefonos készenléttel segítette a baleseti központ ügyeleti munkáját, egészen tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig – fogalmaztak az elhunyt orvos kollégái a MedicalOnline-nak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán délután közleményben reagált:

"A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben biztosított és zavartalan az akut érbetegek ellátása a fővárosban, a rendszer jól működik. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ugyanis – egy rendkívüli haláleset miatt – azonnal megtette a hatáskörébe tartozó intézkedéseket és 2019. június 25-től visszavonásig a Péterfy Kórház helyett a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetet jelölte ki az ellátási területről érkező betegek teljes körű érsebészeti ellátására, ahol megfelelő szakképzettséggel rendelkező orvosok látják el a betegeket. Az NNK most is, mint minden rendkívüli helyzetben az Országos Mentőszolgálattal szorosan együttműködve biztosítja a zavartalan ellátást az egészségügyi intézményekben."

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink