hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A tárca is kevesebb amputációt akar

Részletes javaslatot készített az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma az érintett szakmákkal közösen az alsó végtagi amputációk számának csökkentésére, írja a Magyar Nemzet.

Az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma eltökélt abban, hogy 2030-ra felére kell csökkenteni az amputációk számát. Ehhez már egyeztetés alatt áll a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019–2022, amelynek részeként részletes javaslatokat dolgoztak ki az érintett orvosok – köztük kardiológusok, érsebészek, interven­ciós radio­lógusok – bevonásával. Ez többek között arról szól, hogy az érszűkület megelőzése érdekében harminc százalékkal kell csökkenteni a dohányzók arányát és a keringési betegségek okozta korai halálozást, tíz százalékkal pedig azok számát, akik semmilyen fizikai aktivitást nem végeznek.

Farkas Katalin, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségi tagja a Magyar Nemzet megkeresésére úgy fogalmazott: az amputációk magas száma mögött sokféle probléma húzódik meg, amelyek mindegyikével foglalkozni kell, hogy javuljon a helyzet.

Egy hirtelen kialakuló érelzáródásnál alapvető, hogy az érintett időben az érsebészeti ügyeletre kerüljön, hogy helyreállítsák a vérkeringést. Az egyik cél, hogy az országban nyolc-tíz olyan ércentrum jöjjön létre, ahol mind a három érbetegeket ellátó szakma – tehát az angiológia, az érsebészet és intervenciós radiológia, akik a katéteres tágításokat végzik – megtalálható legyen. Ez nem egyszerű, mert ezen orvosi területek ma már hiányszakmák. A centrumokra azonban óriási szükség van, az amputációk okait feltáró, ­2015-ös felmérés – erről lapunk már korábban beszámolt – ugyanis azt mutatta: az esetek több mint 70 százalékában úgy végezték el ezt a súlyos műtétet, hogy egy éven belül nem történt kísérlet az érpálya helyreállítására.

A lap emlékeztet arra, amit a MedicalOnline-on már megírtunk, hogy a szakmai társaság egy országjáró programot is elindított a közelmúltban. A terv, hogy három év alatt minden megyébe eljussanak, tájékoztatást adjanak elsősorban a háziorvosoknak az érbetegek ellátásáról, és felmérjék, hol, milyen személyi és tárgyi feltételek hiányoznak az ércentrumok létrehozásához.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink