hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Tízezer szülésből 9 volt ambuláns

Alig van arra példa, hogy egy anya és az újszülöttje 24 órával a szülés után elhagyja a kórházat, annak ellenére, hogy ezt egy 2017-es miniszteri rendelet lehetővé teszi a problémamentes esetekben, írja a VG.

Ez tavaly tízezer esetből csak kilencszer fordult elő (0,09 százalék), és az is csak 47 esetben (0,47 százalék), hogy a szülést követő 48 óra után – válaszolt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a Világgazdaság megkeresésére. Egy 1993-as rendelet egy császármetszésnél még kettő-hét, egy hüvelyi szülésnél pedig három-öt napot írt elő, de a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint érdemes lenne felülvizsgálni a határnapokat.

Mivel a finanszírozás nem a szülés időpontjától, hanem a kórházi ellátás kezdetétől indul, a 24 óra után hazabocsátott anya és gyermek ellátásának finanszírozása nem mindig történik alacsonyabb értéken. Ezért nem is számszerűsíthető a szülés után 24 órával történő hazaengedésből származó megtakarítás – közölte a NEAK.
 
Egy átlagos ellátásként elszámolt szülésért 112 848 forint, míg egy császármetszésért 240 655 forint állami finanszírozáshoz jut az adott intézmény. Tavaly a NEAK a szülések után összesen 15,4 milliárd forintot utalt a kórházaknak, az újszülöttek ellátására pedig 18,1 milliárd forintot az egészségbiztosítótól kapott tájékoztatás szerint.

Nem a finanszírozás állhat amögött, hogy a fekvőbetegeket ellátó intézmények nem engedik haza a babát és az anyát 24 órával a szülés után – mondta Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának igazgatóhelyettese. Mint rámutatott, a nőgyógyászok is sokkal inkább a biztonságra mennek, de sokszor a paraszolvencia miatt is tovább benn tartják a betegeket.

Az aktív ellátás finanszírozása nem az ápolási napok száma, hanem a kórházi ellátás során megállapított diagnózisok és elvégzett beavatkozások által meghatározható homogén betegségcsoport alapján történik, figyelembe véve a kórházi ellátás szakmailag indokolt minimális időtartamát is – közölte a NEAK.
 
A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában
hirdetés

Könyveink