hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Tanácstalan pénztártagok

A magánkasszák kapcsolatba lépnek a tagokkal, de maradásra ők sem biztatnak.

Nemcsak a kormány kereste meg levelével a magánnyugdíjpénztárak tagjait, a kasszák is felvették a kapcsolatot az ügyfeleikkel. A 18 hazai magánkassza többsége kiküldött már tagjainak egy tájékoztató levelet, amelyben a friss egyenleg is szerepelt, és volt olyan pénztár is, amely még reálhozamot is számolt. Némelyik magánnyugdíjpénztár telefonon is felkereste tagjait az elmúlt napokban, hogy ha igény van rá, személyesen is elbeszélgessen az ügyfelekkel a lehetőségekről. A nagyobb munkáltatókhoz is elmentek a pénztárak képviselői, hogy az érdeklődő munkavállalók kérdéseire válaszolhassanak.

Azt azonban tagadják a kasszák, hogy alkalmazottaik vagy ügynökeik bárkit is a maradásra akarnának rábeszélni. „A tagok közül sokan tanácstalanok, igénylik a személyes felvilágosítást, ezért keresik fel őket a pénztárak” – mondta Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. A négy nagy kassza (Allianz, Aegon, Axa és ING) által indított tajekozodjon.com oldalon sem tesznek így, elismerik, hogy a hatályos szabályozás jelenleg ismert elemei alapján a nyugdíjpénztári tagok döntő többségének az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépés az ésszerűbb választás.

A honlap szerint csak azoknak érdemes megfontolni a maradást, akik már viszonylag hosszú szolgálati idővel rendelkeznek, és komoly megtakarítás halmozódott fel az egyéni számlájukon. Aki nem ilyen, annak legfeljebb akkor javasolható a maradás, ha jobban bízik a saját megtakarításaiban, mivel az állami nyugdíjrendszert a jelenlegi formájában hosszú távon fenntarthatatlannak tartja, esetleg arra spekulál, hogy a pénztárak hazai és nemzetközi jogi fórumokra benyújtott jogorvoslati kérelmei eredményre vezetnek. A pénztártagok döntő többsége egyébként szívesebben maradna a vegyes rendszerben – mondta lapunk kérdésére válaszolva Papp Zoltán nyugdíjpénztári közvetítő –, csak azért lépnek vissza, mert a maradással le kell mondaniuk az állami nyugdíjról.

A Stabilitás Pénztárszövetséghez érkeznek panaszok arra vonatkozóan, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál még mindig nem szívesen fogadják el a szövetség által fogalmazott nyilatkozatot. Olyan reklamáció is eljutott a szövetséghez, hogy egyes ügyfélszolgálatokon nagyon sokat kellett várakozni a nyilatkozóknak. Tegnap kora délutánig egyébként a több mint hárommillió pénztártag közül 20 862-en döntöttek a maradás mellett.

A teljes cikk a Világgazdaság Online-on olvasható. 

Herman Bernadett
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink