hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szűrés és ápolás a parlament előtt

Az ápolási díjról és egy újabb szűrési programról is kérdeztek a képviselők hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

Fidesz: újabb szűrési program indul

Bene Ildikó (Fidesz) arról beszélt, hogy idén újabb országos szűrési program indul. Szavai szerint a rosszindulatú vastag- és végbéldaganat kialakulásának kockázata az életkorral folyamatosan nő, s ez a második leggyakoribb halálok Magyarországon. Megjegyezte: korán felismerve kifejezetten jól gyógyíthatók, de a betegek sokszor csak későn fordulnak orvoshoz. Arra volt kíváncsi, hogy a szeptembertől induló, két évenkénti célzott vastag és végbélvizsgálat esetében hogyan érhető el, hogy a háziorvosok minél nagyobb számban csalatkozzanak, s biztosított-e a program finanszírozása?

Rétvári Bence államtitkár azt mondta: fontos népegészségügyi prioritás a daganatos betegségek miatt halálozás csökkentése. Évek óta folyik az előkészítése az említett szűrővizsgálatoknak, kísérleti programok több megyében voltak. Megjegyezte: évente ötezren halnak meg a fenti betegségekben, és 10 ezer új megbetegedést regisztrálnak. A szűréseken az 50-70 év közöttiek vehetnek részt, s eddig 2624 háziorvosi praxis csatlakozott önként, ami a háziorvosok 51,6 százaléka. A későbbiekben a program lezárulta után beépül az egészségügyi alapellátási feladatok közé. A minél nagyobb részvételre kommunikációs kampánnyal, tájékoztatókkal, lakossági fórumokkal buzdítanak majd.

A Jobbik az ápolási díj rendezéséről

Vágó Sebestyén (Jobbik) arról beszélt, hogy az ápolási díj rendezése régi adóssága a kormánynak. A díj jelenleg 51 ezer forint, s ezzel messze alulmúljuk még a környező országokat is, jegyezte meg, s felhívta a figyelmet arra: ez a tevékenység sokszor 0-24 óráig tartó szolgálatot jelent. Rendezik végre az érintettek helyzetét?

Rétvári Bence elmondta: a kormány évről évre emelte és kibővítette az ápolási díj rendszerét, s az érintetteknek számos kedvezményt vezetett be. Létrehoztak egy kiemelt kategóriát is, az alap- és emelt összegű ápolási díjon felül további juttatást adnak, ami 53 100 forint volt tavaly. Arra is törekedtek, hogy minden díjat növeljenek, jelezte, s kitért arra, hogy hét év alatt 50 százalékos bővülés történt egy súlyos beteg otthoni, hozzátartozó általi gondozásánál.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink