hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szolnokon és Mezőtúron megszűnhet az aktív ellátás

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szolnoki MÁV Kórházban és a mezőtúri kórházban szűnne meg májustól az aktív betegellátás a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet javaslatai alapján – írta pénteki számában az Új Néplap.

Ez a változás ellentétes a fekvőbeteg-ellátásról szóló korábbi elképzelésekkel, amelyek lényegében nem érintették volna a megye intézményeit – olvasható a megyei napilapban. Az cikk szerint ha ez a tervezet megvalósul, 350 munkahely forog veszélyben, mert aktív gyógyászati háttér nélkül a krónikus ellátás sem tartható fenn sokáig.

Rudner Ervin, a MÁV Kórház főigazgató-főorvosa az Új Néplapnak nyilatkozva elkeserítőnek nevezte az új tervezet rájuk vonatkozó részét, és mint fogalmazott, „remélem, csak adminisztrációs hiba történt”. A lapban közölt szavai szerint ez az anyag gyakorlatilag megegyezik azzal a 2006-os, Molnár Lajos-féle tervezettel, amely ellen velük együtt tüntettek a mostani döntéshozó politikusok.

Az MNO-n korábban Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász azt nyilatkozta, hogy túl visszafogottnak tűnik a kórházi kapacitások csökkentésére vonatkozó kormányzati tervezet, és érdemes lenne elhalasztani annak május elsejei indulását.

A több helyütt napvilágot látott tervek szerint a fővárosban több mint félezer ággyal csökkentenék a kórházi kapacitásokat a fővárost is felölelő három központi régióban. Van olyan intézmény, amelyikben végleg megszűnne az aktív gyógyító ellátás. Az erről szóló terveket már kiküldte a tárca az intézményvezetőknek. Az anyagból megtudhatják az érintettek, hogy az ágazatvezetés mennyivel csökkentené az ágyszámot az egyes fekvőbeteg-ellátó intézményekben, milyen szakmákat szüntetnének meg, és mely területek lakosai tartoznának majd egy-egy osztályhoz.

(forrás: MTI/MNO)
hirdetés

Könyveink