hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Szigorítja a főváros az idősotthonokra vonatkozó szabályokat

Megjelent a koronavírus-fertőzés a fővárosi fenntartású idősotthonokban, ezért szigorítják a szabályokat, jelentette be a főpolgármester.

Szigorítja az idősotthonok elhagyására vonatkozó szabályokat a koronavírus-fertőzés miatt Budapest vezetése, jelentette be a Fővárosi Operatív Törzs döntését a főpolgármester és helyettese kedd délután rendkívüli sajtótájékoztatón. Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet közölte: a lakók november 2-ától csak védettségi igazolvánnyal rendelkező családtagjuk kíséretében hagyhatják el az intézményeket, azért, hogy felkeressék családjukat. Visszaérkezésüket követően néhány napra izolálják és tesztelik őket.

A főpolgármester elmondta, hogy megjelent a fertőzés a fővárosi fenntartású idősotthonokban. Gy. Németh Erzsébet az MTI kérdésére közölte: egyelőre egy intézményben van néhány tünetmentes fertőzött. További újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy beoltott idősekről van szó. Az intézményekben előírják a kötelező maszkviselést, és érintésmentes látogatásra is lehetőség lesz. Lehetővé teszik az ágyban fekvő gondozottak felkeresését is. A politikus arra kérte az érintetteket, hogy fogadják megértéssel az intézkedéseket, mert a bent lakók érdekében hozták.

A Fővárosi Önkormányzatnak fertőtlenítőszerből, védőeszközökből jelentős tartalékai vannak. Gy. Németh Erzsébet közölte: két fővárosi fenntartású óvoda van Budapesten, ezekbe a szülők csak maszkban mehetnek be ezentúl. Hozzátette: úgy tudja, hogy több kerületi önkormányzat is hasonlóan döntött.

A Fővárosi Önkormányzat nem tudja kötelezővé tenni a közösségi közlekedésben a maszkviselést – emlékeztetett Karácsony Gergely. A politikus arra bíztatta az embereket, hogy használják bátran a tömegközlekedést, de vegyenek maszkot. A Budapesti Közlekedési Központ nagyon hangsúlyosan fogja kérni az utazókat a maszkviselésre a járművein  közölte Karácsony Gergely.

A főpolgármester hangsúlyozta: már hetek óta aggodalommal figyelik a járványhelyzetet, amely Budapesten nem rosszabb az országosnál. A járványügyi adatok azt mutatják, hogy a fertőzés mértéke nagyjából azonos az egy évvel ezelőttivel, amikor már komoly intézkedéseket rendelt el a kormány a vírus terjedésének megfékezésére, általános volt a maszkviselési kötelezettség, ehhez képest jelenleg semmilyen intézkedés nincs. Hozzátette: abból a szempontból jobb a helyzet, hogy magas az átoltottság Budapesten, még az országos átlaghoz képest is.

Más európai országokra utalva Karácsony Gergely úgy vélekedett, itt az ideje, hogy Magyarország is lépjen. Közölte: arra kérik a kormányt, fontolja meg, hogy az európai gyakorlatnak megfelelően zárt térben is legyen kötelező a maszkviselés.

Az önkormányzatoknak nincsenek meg azok a jogosítványai, amelyekkel saját hatáskörben hozhatnának intézkedéseket, ezért múlt héten azt kérték Pintér Sándor belügyminisztertől, vagy rendelje el a kormány a maszkviselést zárt térben, vagy tegye lehetővé, hogy ezt az önkormányzatok tegyék meg. Érdemi választ nem kaptak, annyit közölt a belügyi tárca, hogy tanulmányozzák a szakmai szervezetek, így a Magyar Tudományos Akadémia álláspontját.

Maszk viselését ajánlja a közösségi közlekedés használatakor a BKK

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) minden utasnak a maszk viselését ajánlja a közösségi közlekedés használatakor, közölte a BKK kedden az MTI-vel. Mint írták, a koronavírus-járvány negyedik hullámában romlanak a járványügyi adatok, és ugyan örömteli, hogy a fővárosban is magas az átoltottság, de ahhoz, hogy "ne csak saját magunk, de mások egészségét is megőrizhessük, ahogy az európai országokban az elmúlt időszakban életbe lépett szigorítások is mutatják, ez még nem elég".

Felhívták a figyelmet: az önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy a maszkviselést kötelezővé tegye, azonban a fővárosi operatív törzs döntése nyomán Karácsony Gergely főpolgármester és a BKK arra kéri a fővárosban utazókat, hogy továbbra is használják a közösségi közlekedést, de a járatokon, valamint a megállókban viseljenek szájat és orrot egyaránt eltakaró maszkot.

Emlékeztettek: az elmúlt hónapokban egyre többen ismerték fel, hogy a közösségi közlekedés biztonságos, ezért sokan választják ismét a BKK járatait, az ajánlott maszkviselés pedig csak még biztonságosabbá teszi az utazást. Hozzátették: a BKK járatai a járvány idején is biztonságos választásnak bizonyulnak a mindennapi utazáshoz, mivel a rendszeresen fertőtlenített járműveken jóval alacsonyabb a megbetegedés kockázata, mint azokban közösségi terekben, ahol az emberek hosszabb időt töltenek el.

"Az utazás során rövid időt töltünk el zárt térben, ráadásul a közösségi közlekedést használók jellemzően az átlagosnál is jobban figyelnek a higiéniai előírások betartására, a megelőzésre. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban egyre többen térnek vissza a közösségi közlekedéshez: a két évvel ezelőtti, azaz a járvány előtti időszakhoz viszonyítva nemrég már 85 százalék fölé nőtt a jegy- és bérletvásárlások értéke. A járvány időszaka óta ez rekordszámnak tekinthető" – írta a BKK.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink