hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Szigorítást szorgalmaznak a szakértők, a kormány csak oltással védekezik

Szakértők kérik a kormánytól a járványügyi intézkedések szigorítását a 24.hu szerint, válaszul az ATV-vel közölték, a védekezés oltásalapú.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a COVID-19 járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések – így kezdik levelüket a 24.hu szerint azokat az egészségügyi szakértők, akik felhívást tettek közzé a járványügyi rendelkezések szigorításáról.

Úgy számolnak, hogy az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Szerintük le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent.

A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett. Senki nem hiheti el, hogy a szervezete olyan erős, hogy bármilyen immunerősítő, vitamin teljes védelmet jelenthet a koronavírus ellen. A megbetegedés bárkit elérhet, és a jelenlegi hazai védekezési és átoltottsági szint mellett el is fog érni – írják a szakértők, akik mindenkinek azt javasolják, hogy a közösségi közlekedés során, illetve zárt terekben vagy tömegben viseljen maszkot. A kormánytól pedig többek között azt kérik, halasszák el a tömegrendezvényeket, írják elő a kötelező maszkhasználatot boltokban, hivatalokban, közösségi közlekedési eszközökön, tegyék kötelezővé a hatósági igazolás bemutatását.

Oltásalapú a védekezés

A járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, hiszen a vírus ellen az oltás biztosítja a legerősebb védelmet – ezt már az ATV Híradójával közölte a Koronavírus Sajtóközpont.

"Nem szeretnénk senkit korlátozni, pláne nem az oltottakat. A maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor), emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti" – közölték.

(forrás: 24.hu, ATV)
hirdetés

Könyveink