hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Százezer magyar betegszik meg évente a kórházakban

2020-ra a kórházi fertőzések megelőzik a daganatos megbetegedéseket, s miattuk halhat meg a legtöbb gyógyintézményben kezelt ember – idézi a jóslatot egy konferenciáról a Blikk.

A kórházakban pusztító kórokozók évente világszerte 1,4 millió beteget fertőznek meg. Európában a friss adatok szerint minden 18. ápoltat nem az alapbetegsége, hanem a gyógykezelések során összeszedett fertőzés miatt kezelnek. Az összesítés szerint Magyarországon a legelkeserítőbb a helyzet, hiszen itthon évente a becslések szerint nem kevesebb mint 100 ezer embert betegít meg valamilyen kórházban elkapott baktérium – írja  a lap.

Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint többek között a nem kellő elkülönítés és a késői diagnózis miatt terjedhetnek gyorsan a kórházi fertőzések, s persze a higiénia elhanyagolása miatt.
– Szégyen, hogy Semmelweis országaként mi vezetjük a listát – idézik dr. Ócsai Lajost, az ÁNTSZ OTH járványügyi főosztályának nyugalmazott vezetőjét.

– A kórházban folyamatosan jelen vannak a kórokozók, amelyeket – a fertőtlenítés és sokszor még az alapvető kézmosás híján – a betegek, a látogatók és sajnos a kórházi személyzet is szabadon terjeszt. Zárójelben: nemrég megnézték, mennyi fertőtlenítőszert használ el egy kórházi ápoló, hát az eredmény elkeserítő lett. Emellett egyre komolyabb bajt okoznak az úgynevezett rezisztens, azaz ellenálló bakté­riumok, ami a túlzott és helytelen antibiotikum-használatra vezethető vissza – idézik tovább Ócsai Lajost a blikk.hu-n.

(forrás: Blikk)
hirdetés

Könyveink