hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Csak óvatosan a centrális vénakatéterrel!

Amerikai kutatók a centrális vénakatéterek nemzeti regiszterének felállításának fontosságát hangsúlyozzák. Az eszközök alkalmazása során nemcsak a fertőzésveszély, de a trombózis kialakulásának kockázata is megnövekszik, amire a betegek figyelmét is fel kell hívni.

Három tanulmány elemzi a PICC (peripherally inserted central venous catheter), azaz a perifériás vénán keresztül bejuttatott centrális vénakatéter alkalmazásával járó megnövekedett trombózisveszélyt, és a szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy az eszközt nem szabad pusztán a kezelőszemélyzet kényelme érdekében használni. Az egyik tanulmány ajánlásokat is megfogalmaz azzal kapcsolatosan, hogy milyen esetekben milyen intravénás eszközt érdemes használni.

A PICC megkönnyíti a különböző gyógyszerek – antibiotikumok, citosztatikumok –, valamint folyékony tápanyagok hosszabb távú, akár több hetes időtartamú szervezetbe juttatását, illetve a rendszeres vérvételt, azonban a trombózisképződés kockázatát és a fertőzések veszélyét is megnöveli. Az elmúlt évtizedben különösen megnőtt alkalmazásának gyakorisága, mivel nemcsak orvosok, de képzett nővérek is behelyezhetik, illetve mivel nemcsak kórházi környezetben, de ambulánsan, járóbetegek esetében is használható.

A University of Michigan Medical School orvosai megvizsgálták, hogy milyen mértékű a PICC révén kiváltott trombózis-kockázat, és megnézték, milyen pácienseket fenyeget a legnagyobb veszély. A kutatók áttekintették a szakirodalmat is, és két új ajánlást állítottak össze, amik alapján az orvosok jobban el tudják dönteni, melyik beteg kapjon PICC-et, illetve melyik beteg kaphat más, kevésbé kockázatos intravénás eszközt. Az új ajánlások segítik a trombózis-prevenciót és a kialakult trombózis jobb felismerését is a PICC-kel rendelkező betegek esetében.

 

Ne a kényelem érdekében használjuk!

A mindhárom tanulmány elkészítésében közreműködő Vineet Chopra nyilatkozata szerint a PICC nagyon népszerű, azonban a szükségesnél többet használják, mivel a behelyezése viszonylag egyszerű és a kezelést sokkal kényelmesebbé teszi. Az amerikai kutatók saját vizsgálatai és a szakirodalmi áttekintés eredménye szerint is az orvosoknak sokkal jobban meg kellene gondolniuk, hogy mely esetekben múlja felül valóban az eszköz alkalmazásával járó előny a kockázatokat.

A vizsgálat során a kutatók áttekintették annak a 909 betegnek a dokumentációját, akik PICC-et kaptak a University of Michigan Medical School intézményeiben 2012 és 2013 során. Mint arról a kutatók a Thrombosis Research című szaklapban megjelent tanulmányukban (Patterns, risk factors and treatment associated with PICC-DVT in hospitalized adults: A nested case–control study) beszámolnak, a 909 beteg közül 268 páciens esetében alakult ki az eszközhasználathoz köthetően trombózis, a legtöbb esetben az eszköz behelyezését követő 10 napon belül.

A kutatók megállapították: minél vékonyabb a behelyezett eszköz, annál alacsonyabb a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata, továbbá azoknál a betegeknél is alacsonyabb a kockázat, akik már a PICC behelyezése előtt szedtek aszpirint vagy koleszterinszint-csökkentő sztatinokat. Nagyobb volt a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata azoknál, akik bármilyen sebészeti beavatkozáson mentek keresztül kórházi tartózkodásuk alatt, illetve akik kórtörténetében már szerepelt trombózisképződés.

Mint Chopra leszögezi, csak azokban az esetekben szabad használni a PICC-et, amikor az valóban szükséges, és használata esetén monitorozni kell az esetleges trombózisképződést, továbbá bármilyen operáció előtt el kell azt távolítani. Bátorítani kell a betegeket, hogy feltehessék kérdéseiket az eszközzel – annak előnyeivel és kockázataival – kapcsolatban, még annak behelyezése előtt, továbbá fontos megtanítani a PICC-et kapó betegeket arra, hogy milyen tünetekkel jár egy esetleges trombózis, valamint arra is bátorítani kell őket, hogy nyugodtan kérdezzenek azzal kapcsolatosan is, hogy mikor lehet az eszközt eltávolítani.

A tanulmányok szerzői szerint a PICC használatával járó fertőzésveszély (CLABSI/central line associated bloodstream infection) jól ismert a kezelőszemélyzet körében, azonban a fertőzések megelőzésével kapcsolatos erőfeszítések főleg az intenzív terápiás osztályokon ápolt betegekre fókuszálnak, holott sok PICC-páciens ambuláns ellátásban részesül, továbbá a mélyvénás trombózis és a potenciálisan halálos tüdőembólia kialakulásának kockázata sem kap elég figyelmet. Dr. Chopra hozzáteszi: az amerikai belgyógyászok társasága külön figyelmeztette az orvosokat, hogy ne használják a PICC-et pusztán a kényelem kedvéért.

 

A vénabiztosítás eszközei

A kutatók témába vágó másik tanulmánya, amely a Journal of Hospital Medicine című szakfolyóiratban jelent meg, kifejti, hogy a vénabiztosítás a biztonságos és hatékony kórházi ellátás alapját jelenti, ezért a kórházi kezelőszemélyzetnek, - orvosoknak és nővéreknek egyaránt – alapos tudásra van szükségük a vénabiztosítás eszközeinek relatív indikációjával és kontraindikációival kapcsolatosan, majd a cikk összefoglalót közöl a gyakrabban használt eszközök előnyeiről és hátrányairól. A Navigating venous access: A guide for hospitalists című tanulmány hangsúlyozza, hogy a nővéreknek képeseknek kell lenniük arra, hogy megbeszéljék a betegekkel a PICC használatának előnyeit és kockázatait, míg az American Journal of Medicine-ben megjelent harmadik tanulmány (Peripherally Inserted Central Catheter-Associated Deep Vein Thrombosis: A Narrative Review) a szakirodalomban korábban megjelent cikkek áttekintése révén foglalja össze, hogy mi tudható a PICC használata kapcsán kialakuló mélyvénás trombózis prevenciójáról, diagnózisáról és kezeléséről. A tanulmány szerzői kifejtik: további kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy a különböző véralvadásgátlók használata segíthet-e a PICC kapcsán kialakuló mélyvénás trombózis megelőzésében, mivel a szakirodalomban jelenleg csak statisztikailag nem szignifikáns eredményekről számolnak be. Végül a kutatók felhívják a figyelmet a nemzeti PICC-regiszter felállításának fontosságára is.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés