hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Szakpolitikai kézikönyvek az otthonápolás segítésére

Már elérhetőek a kórházfenntartó honlapján az innovatív otthonápolási termékek és szolgáltatások fejlesztését szolgáló szakpolitikai kézikönyvek.

A HoCare2.0 projekt célkitűzése, hogy a közös értékalkotás, mint módszertan alkalmazásával segítse az új innovatív otthonápolási és gondozási szolgáltatások és termékek fejlesztését. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a projektben az úgynevezett négyes (Quadruple) helix módszernek megfelelően működik együtt az állami egészségügyi és szociális (szolgáltató) hálózat, a kkv-k, (gazdasági), a kutatási intézmények, egyetemek (tudományos) és a (végfelhasználók), vagyis az idősebb generáció és családtagjaik képviselőivel. Ezek a szereplők együttesen alkotják azokat a munkacsoportokat, amelyek közösen hozzák létre és tervezik meg az új termékeket és szolgáltatásokat.

A teljes tervezési és fejlesztési szakasz támogatására és elősegítésére a projektpartnerek útmutatóként két szakmapolitikai kézikönyvet készítettek, egyet a közszolgáltatók részére, az otthonápolási szolgáltatások közös értékalkotással történő létrehozásához, a másikat pedig a KKV-k számára az innovatív otthonápolási termékek létrehozásához.

"A kézikönyvek lépésről lépésre adnak útmutatást a közös értékalkotás módszeréhez, meghatározva a végfelhasználói szükségleteket, bevezetést nyújtva a négyes helix képviselőivel történő együttműködéshez, továbbá ahhoz hogy miként értékeljék az egyes szereplők visszajelzéseit az elvárt eredmény megszerzéséhez", mondta Bende Csaba, a kézikönyv egyik szerzője, aki a projekt vezető partnerének, a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökségnek (KDRIÜ) a projektmenedzsere.

A kézikönyvek 4 részre tagozódnak. Az első rész bemutatja az olvasó számára az értékalkotás folyamatát, ismerteti annak előnyeit és hátrányait és megvilágítja, hogy mire használható a módszer. A második rész a közös értékalkotás lehetőségeit ismerteti az egészségügy területén, és bemutatja az otthonápolást és annak területen alkalmazható megoldásokat. A harmadik rész különböző módszereket ismertet, amelyek segítik az idősektől kapott visszajelzések értelmezését a termékfejlesztés egyes eltérő szakaszaiban. A negyedik rész a legjobb gyakorlatokat gyűjti össze, illetve jó példákat hoz a sikeres közös értékalkotásra. A kézikönyvek egy ellenőrző listával végződnek, amelyek a termék/ szolgáltatás fejlesztés terén megtenni szükséges következő lépéseket fogalják össze.

A kézikönyveket 7 uniós nyelvre: angol, német, magyar, olasz, lengyel, szlovén és cseh nyelvre fordították le. A kézikönyvek bárki számára ingyenesen letölthetők available for free linkről, segítséget nyújtva mindazoknak, akik versenyelőnyre kívánnak szert tenni, és növelni szeretnék piaci részesedésüket, annak érdekében, hogy teljesen új, a piacon ma még nem elérhető termékeket és megoldásokat nyújthassanak.

Az új Hocare 2.0 projekt az ÁEEK számára a 2018-ban hazai forrásból megvalósítani tervezett alapellátási programhoz kapcsolódó otthoni szakápolás, valamint az egynapos sebészet és más, a fekvőbeteg ellátás időtartamát lerövidítő ellátások szempontjából kínál majd hosszabb távon hasznosítható eredményeket.

További információ:
Csizmadia István, szakmai főtanácsadó
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Projekt honlap: ÁEEK Hocare 2.0 oldalon  
https://www.interreg-central.eu/Content.Node/HoCare2.0.html

hirdetés

Könyveink