hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Statisztika: ennyien dolgoznak az egészségügyben

A KSH adatai szerint tavaly több ezren váltak munkanélkülivé, akik korábban az egészségügyben vagy a szociális ellátásban dolgoztak, írja a G7.

A hivatalos adatok szerint évek óta nem dolgoztak annyian a magyar egészségügyben, mint 2018 végén, ám ha jobban a számok mögé nézünk, látszik, hogy rendszerszintű problémák vannak a szektor munkaerőpiacán. A statisztikai hivatal adatai a G7 szerint azt mutatják, hogy 2018 második felében több ezer olyan ember vált munkanélkülivé, aki korábban a humán egészségügy vagy az ezzel együtt kezelt szociális ellátás területén dolgozott. Tartalék azonban így sincs a rendszerben, hiszen a korábbi tapasztalatok alapján a kilépők jelentős része nem a hazai egészségügyben helyezkedik el újra.

A Központi Statisztikai Hivatal napokban frissített kimutatása szerint 2018 decemberében 122 ezren álltak alkalmazásban a hazai egészségügyben. Ez kétszázzal több az egy hónappal korábbinál, és 1200 fővel haladja meg a tavaly év eleji szintet.

A növekedés azonban hosszabb távon sem volt ennél jelentősebb annak ellenére, hogy időközben a teljes nemzetgazdaságban igencsak megugrott a foglalkoztatottság. 2015 elejéhez képest 1,8 százalékkal nőtt a humán egészségügyi területen dolgozók létszáma, ami az összes ágazat közül a negyedik legalacsonyabb. Ennél kisebb mértékű gyarapodás csak a mezőgazdaságban és a pénzügyi ágazatban volt, a rezsicsökkentéssel megroppantott energiaszektorban pedig csökkenést mértek. Ezzel szemben az ország egészében 12 százalékkal emelkedett az alkalmazásban állók száma, de az építőiparban, az IT-szektorban és a turizmusban például 20 százalékot is meghaladó gyarapodást regisztráltak.

Az egészségügyi rekordfoglalkoztatottság ellenére a közelmúltban látványosan megugrott az olyan munkanélküliek száma, akik legutóbb vagy az egészségügy, vagy a szociális ellátás területén dolgoztak. Míg tavaly április és június között mindössze 1702 ilyen ember volt, 2018 utolsó negyedévében már 4047. Azaz alig fél év alatt alsó hangon 2300-an léptek ki a szektor munkaerőpiacáról.

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink