hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Orvoshiány: kardiológus altat Miskolcon

Kritkus lett a helyzet a miskolci kórházakban, állítja a helyi Jobbik. A minisztérium szerint rendben van, hogy nem szakorvos altat, írja a Magyar Narancs.

A miskolci kórházban februárra súlyos hiány alakult ki altatóorvosokból, hívta fel a figyelmet a miskolci Jobbik képviselője. Badány Lajost egy belső informátor tájékoztatta az elszomorító és aggasztó helyzetről.

  • A kevés szakorvos miatt más szakterületekről berendelt, aneszteziológiai gyakorlattal nem rendelkező orvosok, például kardiológusok végzik az altatást, ami magában rejti a műhiba veszélyét. Jórészt olyan kollégákat dolgoztatnak, akik nagyon rég végeztek altatóorvosi tevékenységet.
  • A megyei kórház vezetői állítólag a fiatal szakorvosjelöltek ügyeleti díjának minimális emeléséről hallani sem akarnak, miközben a szomszédos megyeszékhely kórházában egy szakorvosi fizetés másfélszerese a miskolcinak.

A Magyar Narancs bár kérdezett, nem kapott válaszokat sem a kórházból, sem a város kormánypárti képviselőjétől, ellenben Jakab Péter, miskolci országgyűlési képviselő kérdéseket tett fel az  Emberi Erőforrások Minisztériumának.

Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára válaszában azt írta, folyamatosan biztosított az ellátás a miskolci kórházak valamennyi szakorvosi területén, így az aneszteziológiát és az intenzívterápiát illetően is. Rétvári ugyanakkor nem cáfolta, hogy más szakterületben jártas orvosokat is bevetettek, miként fogalmazott: a Központi Intenzívterápiás Osztályon 24 órában 6 orvoskolléga látja el a feladatokat, akik az ügyeleti műtőben is dolgoznak. Műtetétet elhalasztani nem kellett.

Kásler Miklós emberminiszter szavait tolmácsolva Rétvári arról tájékoztatta az ellenzéki képviselőt, hogy a miskolci kórházak "életpályamodellje egyértelműen sikeres", hiszen januárig 19 altatóorvos csatlakozott hozzá. A rezidensek és szakorvos-jelöltek túlmunkával akár bruttó félmillió forintot is kereshetnek.

A sikeres életpályamodell ellenére Rétvári beismerte, hogy az altatáshoz más szakterületről is alkalmaznak orvosokat, de ennek csak az az oka, hogy a szakorvos-jelöltek a szakvizsgájukra készültek.

Az államtitkár furcsállotta, hogy az ellenzéki képviselő "megtitltaná", hogy egyes, szakvizsgájukban szereplő tevékenységet folytathassanak a miskolci orvosok. Arra pedig hangsúlyosan felhívta a figyelmet, egyik altatásra berendelt orvost se kötelezték, hogy aneszteziológusként is helyt álljanak, tehát az ezek szerint önként vállalták.

(forrás: Magyar Narancs)

cimkék

hirdetés

Könyveink