hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

A szakszervezet szerint kevés az ápoló

Jóval több orvosra és ápolóra lenne szükség, miután ma még két ápoló sem jut egy orvosra, pedig négy-öt kellene, hangzott el az ATV-n.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere elmondta: ők az egészségügyi ellátórendszer legfontosabb szereplői. A miniszter azt is hozzátette, hogy a kormány számos intézkedést tett a helyzetük javítására.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV Start című műsorában elmondta, hogy valóban jobbak lettek a bérek, de az ápolók helyzete nem ahhoz képest amilyen, és amennyi munkát végeznek. Legtöbben még most is csak a szakmai bérminimumot kapják alapbérként, tíz év munkaviszony után, ami nettóban 130-140 ezer forintot jelent.

Arra a felvetésre, hogy egyre kevesebb orvos és ápoló megy ki külföldre dolgozni, Soós Adrianna úgy reagált, hogy ebben a statisztikában nincsenek benne azok, akik elhagyták a szakmát, mert máshol kedvezőbb körülmények között is megkeresik ezt a pénzt. Lehet, hogy külföldre kevesebben mennek dolgozni, de nagyon sokan elmennek nyugdíjba, és helyettük nem jönnek mások – jegyezte meg. Beindult az ösztöndíj-program, amit a szakszervezeti elnök nagyon jónak tart, de az még pár év, mire kikerülnek dolgozni, és nem pótolják a nyugdíjba vonulókat – közölte a szakszervezeti elnök.

A szakszervezeti elnök szerint olyan intézkedéseket kell hozni, hogy azok, akik elhagyták a szakmát, visszajöjjenek, és ne kelljen a többieknek akár 1260 túlórát is vállalni a munkaerőhiány miatt.

(forrás: ATV)

cimkék

hirdetés

Könyveink