hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Sokan sokféleképpen indokolták, miért épp most álltak be a sorba

Az oltási akcióhét kezdetén sokan megmenekültek egy néhány perces előjegyzési procedúrától, cserébe másfél órát állhattak sorban, mire eljutottak az injekcióig. A Népszava összeállítása.

– Itt cseszem el az időmet egy baromság miatt! – dühöngött a kaposvári kórház előtt a várakozók sorából cigarettányi időre kilépő Sándor, aki az első oltásáért érkezett. – Nem akartam beadatni, mert nem vagyok kísérleti nyúl, de a cégnél kitalálták, hogy januártól csak oltottak dolgozhatnak, a többiek mehetnek fizetés nélküli szabadságra. Kénytelen vagyok tehát beoltatni magam!

Sándor egyike azoknak, akik éltek azzal a lehetőséggel, hogy a hétfő reggel indult „oltási akcióhéten” előzetes bejelentkezés nélkül kérjenek vakcinát – megmenekültek így egy néhány perces előjegyzési procedúrától, cserébe másfél órát is sorban állhattak mire eljutottak az injekcióig. Hogy miért épp így lett vonzó az oltás, arra sokféle magyarázatot adtak a Kaposváron sorban állók. A 18 éves Kristóf, aki két barátjával jött, nevetve vágta rá:

– Éppen a matematika dolgozatot ússzuk meg, azért most jöttünk!

Aztán kiderült, hogy a matek legfeljebb az időzítésben játszott szerepet:

– A szüleim sokat veszekedtek, hogy beadassam az oltást vagy ne. Anyám beoltatta magát, apám eddig nem, végül rám bízták a döntést. Utánaolvastam a neten, és az okosok azt írják, jóval kisebb a veszélye a vakcinának, mint annak, ha oltás nélkül kapja el az ember a vírust. Az osztályból öten-hatan megbeszéltük, hogy eljövünk, és a matekdoga miatt direkt a ma délelőttöt választottuk. Nem minden oltásindok volt ilyen derűs.

– Igazából miatta vagyok itt – mutatott a babakocsiban üldögélő, kétévesforma kislányra Nagy Attiláné. – Az első két oltást még felvettük tavasszal a férjemmel. Ennek ellenére a férjem elkapta a vírust, és bár kórházba nem került, elég rosszul volt. Ezek után elment a bizalmunk, de a múlt héten olvastam, hogy egy kisgyerek is belehalt a Covidba, így átbeszéltük, s úgy döntöttünk, Bianka miatt inkább beadatjuk a harmadikat, hátha így őt is tudjuk védeni valamennyire.

– Én az apukám miatt vagyok itt, őt hoztam el – vette át a szót Emmi, aztán egy szuszra mondta: – Hetvenkét éves, tavasszal elhitte, hogy a Sinopharm ugyanolyan jó, mint a nyugati vakcinák, de amikor a nyáron kiderült, hogy nem adott olyan védettséget, nagyon dühös lett, hogy átverték. Megmakacsolta magát, hogy többet ilyet nem enged beadni. Most is csak úgy tudtam meggyőzni, hogy az utcában az egyik idős néni kórházba került, s azt mondják, azóta lélegeztetőgépen van. Három órát üvöltöztünk apukával, mire beadta a derekát.

Ahogy Kaposváron, úgy más nagyvárosokban és Budapesten is jelentősen felpörgött az oltópontok forgalma hétfőn. A főváros nyolcadik kerületében, a SOTE egyik klinikáján kialakított oltópont előtt folyamatosan kígyózott a sor az utcán, általában fél órát kellett várni. A sorban állók többsége harmadik oltásért jött, de akadtak többen is, akik csak most érezték úgy, hogy kérik az első vakcinát.

– Nézze, kérem én szerintem hisztéria az egész – mondta a Népszavának egy középkorú férfi, aki csak keresztnevét árulta el. János ezután nyugodtan és higgadtan sorolta fel érveit a vakcina ellen, majd rögzítette: kizárólag azért van itt, mert szerinte idővel csak oltva járhat majd moziba, étterembe, erről pedig nem kíván lemondani. Mivel pedig most nem kellett jelentkezni, úgy gondolta, gyorsan átesik ezen a „kényelmetlenségen” az oltási akcióhéten.

Koronavírus elleni oltásra várakozók a Szent Margit Kórház bejáratánál 2021. november 22-én. Nagy az érdeklődés az oltópontokon, több helyen sorok alakultak ki. MTI/Kovács Attila
Koronavírus elleni oltásra várakozók a Szent Margit Kórház bejáratánál 2021. november 22-én. Nagy az érdeklődés az oltópontokon, több helyen sorok alakultak ki. MTI/Kovács Attila

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink