hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ritka műtétre akár hat évet is várhatunk

Több, mint 2000 napot kell várnia egy férfinek bokaprotézis műtétre, amelyet kizárólag az Ortopédiai Klinikán végeznek, írja az ATV.

A csontkopást egy implantátummal lehetne pótolni, tehát egy bokaprotézis kellene, aminek a várakozási ideje 6 év – meséli Halápi János, akinek a kezelőlapján egészen pontosan az áll, hogy: amennyiben a műtét hamarabb elvégezhetővé válik, mint a jelenlegi 6 éves várólista, akkor arról értesítik.

Az egészségügyi szakjogász szerint a várólisták nemzetközileg megállják a helyüket. A magyar egészségügy, meg a magyar gazdaság teljesítőképességének ez megfelel. A kérdés, hogy ez a betegeknek mennyire felel meg. A szakértő szerint átlagosan 100-200 napnál hosszabb várakozási idő nincsen.

Az ATV Híradója megkereste a Semmelweis Egyetemet azzal a kéréssel, hogy mi okozza a hosszú várakozási időt. Válaszukban az áll: Bokaprotézis beültetést Magyarországon csak a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikája végeznek, ott pedig jelenleg több éves várakozási idővel lehet számolni, de ez a betegek állapotától függően változhat, ugyanakkor ők mindent elkövetnek, hogy ez a várakozási idő csökkenjen.

(forrás: ATV)

cimkék

hirdetés

Könyveink