hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Van műtét, amire 1-2 évet is várni kell (Frissítve: a NEAK cáfol)

Majdnem 36 ezren várnak Magyarországon valamilyen műtéti beavatkozásra. Van, aki legkorábban 2020 augusztusában részesülhet ellátásban, közli az mfor.hu. A NEAK visszautasítja és cáfolja az állításokat.

11 474-en várnak szürkehályog műtétre, a váróslista hossza azonban az államtitkár által nemrégiben említett 45 nap helyett 87 nap, Észak-Alföldön ennél is többet kell várnia a több mint 1600 betegnek, 119 napot.

6088-an térdprotézis műtétre várnak, a NEAK honlapja szerint 340 napot, tehát majdnem egy teljes évet, szemben a Rétvári által említett 137 nappal. Az interneten fellelhető információk szerint egy évvel ezelőtt térdprotézisre még "csak" 295 napot kellett várni. A legrosszabb helyzet Észak-Magyarországon alakult ki, az itt élőknek ugyanis 571 napot kell várniuk a beavatkozásra. Nem sokkal van jobb helyzetben az az 5261 beteg, aki csípőprotézisre vár. Itt sem 104 nap a várakozási idő, miként Rétvári említette, hanem 279 nap (egy éve erre még 295 napot kellett várni). Nagyon nem mindegy ebben az esetben sem, hogy ki hol vár a beavatkozásra, Észak-Magyarországon ugyanis 487 nap a várakozás ideje. 

Ezeknél azonban jóval hosszabb várólisták is kialakultak egyes beavatkozásoknál. A legnagyobb türelemre a transzkatéteres szívbillentyű beültetésre váróknak van szükségük, itt ugyanis 669 napot kell várni a műtétre. A várakozási idő ráadásul június végéhez képest 52 nappal növekedett, és az érintettek száma sem kevés: 306-an szerepeltek a várólistán az összegzés időpontjában, mindannyian a dél-közép-magyarországi régióban 

410 napot kell várnia annak a 90 embernek, akinek ortopédiai nagyműtétre van szüksége. A várakozási idő ráadásul itt is jelentősen, 56 nappal nőtt június végéhez képest. Viszont ebben az esetben sem mindegy, hogy az ország melyik régiójában kerül sor a műtétre. A Dél-Dunántúlon ugyanis 792 napot, vagyis 2 év 2 hónapot kell várni a beavatkozásra.

További információk a portálon

 

Frissítés: 2018. 10. 10 16.56

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Közleménye  

Az mfor.hu internetes hírportál 2018. 10.10-én megjelentetett cikke szakmailag megalapozatlan és rémhírkeltő. Visszautasítjuk és cáfoljuk a cikkben megjelent állításokat, amelyek csak arra alkalmasak, hogy félrevezessék a közvéleményt, illetve megrémítsék betegeket a várólisták állapotával kapcsolatosan.
 
A nyilvános, bárki által áttekinthető listák között nem csak a kötelezően vezetendő várólisták, hanem az előjegyzési listák is szerepelnek. 2018. október 1-jén a kötelező várólistára és az összes egyéb előjegyzési listára regisztrált, még nem ellátott összes beteg száma valóban 36 182 fő, azonban a kötelezően várólistán regisztrált kapacitásra várakozó betegek száma – szemben a 2012-es 71 903-mal – mindössze 28 361 fő. A Parlamentben az EMMI pontos, naprakész tájékoztatást adott a kórházi várólistákról a NEAK által a kórházak adatai alapján vezetett várólista nyilvántartás szerint. A műtéti várólistákon várakozó betegek száma és a várakozási idők nemzetközi viszonylatban is jelentős mértékben csökkentek az elmúlt években a kormányzati intézkedéseknek megfelelően. A legutóbbi OECD adatok alapján a vizsgált országok között szürkehályog műtétekre kiemelten alacsony a várakozási idő, térd és csípő műtétek esetén 2012-hez viszonyítva több mint a felére csökkent a várakozók száma, nemzetközi mércével nézve is jelentősen csökkent a tényleges várakozási idő. is az erős közép mezőnybe, a kedvező részbe kerültünk át.
 
Nem felel meg a tényeknek az mfor.hu várakozási időre vonatkozó tájékoztatása sem. Az újságíró egyoldalú és megtévesztő módon csak a tervezett várakozási időként feltüntetett várakozási időket emelte ki, a tényleges – alacsonyabb – várakozási időket nem. A cikk állításaival szemben a tényleges várakozási idő szürkehályog műtét esetén 2012-ben 90 nap volt 2018. I. félévében 46 nap, ami közel 50 %-os csökkenés, csípőprotézis műtét esetében 2012-ben 180 nap volt, 2018. I. félévében 86 nap, ami közel 49 %-os csökkenés, a térdprotézis műtét esetén 2012-ben 241 nap volt, 2018. I. félévében 123 nap, ami több mint 52%-os csökkenés. A tervezett időpontokat a ténylegessel összehasonlítani megtévesztő, mert a ténylegest a ténylegessel kell összevetni, csak így kapható reális kép.

Magyarországon az elmúlt években a kormány intézkedéseinek eredményeképpen radikálisan csökkent a műtétre várók száma és csökkent a várólisták hossza. Köszönhető ez annak is, hogy az egészségbiztosító valós idejű, központi várólista-nyilvántartásra kötelezte a kórházakat, másrészt annak, hogy a kormány 2010 óta összesen közel 25 milliárd forint többletforrást biztosított a legnagyobb várakozási idővel rendelkező műtétek végzésére annak érdekében, hogy ne legyen anyagi korlátja az elvégezhető operációknak. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a várólista rendszer nem azért van, mert várakozni szükséges, nem arra szolgál, hogy minden elemi apró változás kiemelt rémhírré váljon, hanem a betegek, az érintettek számára, a folyamatok követhetősége, transzparenciája érdekében működik. A központi várólista rendszer biztosítja, hogy a kormányzat és vele együtt az egészségbiztosító tisztábban legyen azokkal a beavatkozási pontokkal, ahol további intézkedésre van szükség a célok elérése és a betegek minél előbbi ellátásának biztosítása érdekében., írta a többi közt közleményében a NEAK.

(forrás: Mfor, NEAK)

cimkék

hirdetés

Könyveink