hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Program a demenciával élő emberekért

Program indult Kecskeméten az önkormányzat és a Modus Alapítvány együttműködésében a demenciával élő emberekért, közli a BAON.

A közgyűlés tavaly egyhangú támogatással fogadta el a város idősödési és idősügyi koncepcióját. Ebben más fontos idősödési kérdések mellett az önkormányzat kinyilvánította, hogy Kecskemét a demenciával élő polgártársait befogadó közösséggé kíván válni a közeljövőben. Olyan várossá, ahol a különböző szakterületek képviselőinek együttműködésén alapuló megoldásokat kínálnak a demenciával érintettek, a családtagjaik, valamint a velük foglalkozó szakemberek számára is.

Első lépésként egy helyi kutatást végeztek el, amelynek célja az volt, hogy valós és hiteles képet lehessen kapni a demencia és a demenciagondozás aktuális helyzetéről, a rendelkezésre álló kapacitásokról, lehetőségekről, illetve a feltárt problémákról és fejlesztendő területekről. A kutatásba bevonták a helyi egészségügyi és szociális ellátórendszer szakembereit, a demenciával élők családtagjait és a helyi döntéshozókat. A kutatás eredményeként már meg is kezdődött Kecskeméten a demenciakoordinátorok hálózatának kiépítése. A koordinátorok olyan magasan képzett szakemberek lesznek, akik segítenek az érintetteknek és családtagjaiknak a személyre szabott tájékoztatásban, továbbá a rendelkezésre álló lehetőségek, kapacitások feltérképezésében.

Közreműködésükkel és koordináció­jukkal a beteg a személyes szükségleteihez illeszkedő gondozásban részesülhet. Kecskeméten – a megfelelő felkészítést követően – öt demenciakoordinátor látja el a fenti feladatokat várhatóan 2021 januárjától az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának alkalmazásában, írja a lap.

(forrás: Baon.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink