hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Pilótát képeznek, gyógyszert fejlesztenek

Hiánypótló gyógyszerészeti kutatóközpont épül Debrecenben, hangzott el kedden a Pharma-Flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ ünnepélyes alapkőletételén.

A mintegy 5 milliárd forintba kerülő zöldmezős beruházás 3,4 milliárd forint támogatást kapott a gazdaságfejlesztési operatív program keretében. A központban gyógyszert fejlesztenek és a repüléssel kapcsolatos orvosi, klinikai kutatásokat végeznek majd. Azt vizsgálják, hogy milyen gyógyszerek, táplálék-kiegészítők szükségesek a pilóták egészségi állapotának megőrzéséhez.   

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora szerint a pilótaoktatásnak a speciális egészségügyi kutatásokkal és gyógyszerfejlesztéssel való ilyen összekapcsolása, mint ami Debrecenben megvalósul, még nem volt a világon.
Czirják György, a központ ügyvezető igazgatója az ünnepségen arról beszélt, hogy a jelenleg elérhető legmodernebb repülőgép szimulátorokkal biztosítják a versenyképes, magas színvonalú képzést és kutatási lehetőségeket a pilótaképzés területén, de kialakítanak repülőorvosi terhelési laborokat és vizsgálókat is. Ezen kívül a repülő-egészségügyi kutatásokkal összefüggő klinikai kutatóközpontot, valamint innovatív és generikus gyógyszerek, élelmiszerek étrend-kiegészítők kisszériás gyártására alkalmas központot is kialakítanak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink