hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

PET-sztori a Honvédkórházból (Frissítve!)

A Honvédkórház betegeit saját PET CT-jük helyett továbbra is magáncéghez küldik vizsgálatra. Az okokat a VálaszOnline kutatta.

A kormány az Egészséges Budapest Program részeként az egyik legdrágább diagnosztikai készülékkel, a főként daganatos betegek vizsgálatára szolgáló PET CT-vel látta el a Honvédkórházat. A döntés már 2017-ben megszületett, a közbeszerzés nyertese büszkén tünteti fel referenciái között, ám mintha a kabinet megfeledkezett volna az egészről. Nyomát sem találni díszes avatóünnepségnek, nem jöttek a miniszterek és a képviselők, hogy osztozzanak a sikerben. És főként: nem jönnek a betegek, a kórház orvosai a saját csúcskészülékük helyett továbbra is magáncéghez küldik őket. Miközben az országban még mindig kevés a PET CT, sok beteg hónapok óta vár a vizsgálatra. Ha azt hitte, a magyar egészségügyben már nem érheti meglepetés, tévedett – írja a VálaszOnline.

A történet 2017-ben kezdődött, amikor a kormány Egészséges Budapest elnevezéssel programot indított. A cél az volt, hogy az uniós támogatásokból nagyrészt kimaradó főváros egészségügyét felzárkóztassák az 500 milliárdos fejlesztési pénzekkel legalább részben rendbe tett vidéki kórházak, rendelőintézetek szintjére. A kormány három éve 40 milliárd forintot szánt erre a célra. Rendelet mondta ki, hogy ebből 3,7 milliárd forintot a Honvéd Kórházra kell költeni, egyebek között az orvosi műszerezettség javítására. Vagyis minden a legjobban indult.

A Honvéd jelenleg a főváros legnagyobb egészségügyi intézménye, miután sorban olvasztották bele a megszüntetett pesti kórházakat, előbb a Szabolcs utcai Orvostovábbképző Egyetem intézményeit, a Belügyminisztériumét és a MÁV Kórházét. A katonai intézmény lett az egyik sürgősségi centrum, ők felelnek az egész észak-pesti régió ellátásáért. A megítélt összegből a tervek szerint a Dózsa György úti volt MÁV Kórház megkopott épületei helyett újakat emelnek a Róbert Károly körúton, a kórházat pedig új technikai eszközökkel is felszerelik, hogy valóban modern ellátást tudjanak nyújtani. 

Nem kis lelkesedéssel nyilatkozta Tamás Róbert dandártábornok, a Honvéd Kórház akkori orvosigazgatója 2017-ben a Magyar Hírlapnak: „Óriási feladatot vállaltak a döntéshozók az Egészséges Budapest Programmal, az átszervezés lényege ugyanis éppen az, hogy a centrumkórházak mindegyikében mind a harminchét orvosi szakma helyet kapjon. Ehhez először is át kellett tekinteni a jelenlegi állapotokat. A Honvéd Kórházban ahhoz, hogy az ellátási palettánk teljes legyen, még ki kell alakítanunk az onkológiai és a sugárterápiás részleget, de szükségünk van PET CT berendezésre is, mert elengedhetetlen, hogy egy ekkora intézetben legyen ilyen.”

(...)

Nem látszanak viszont a jelei annak, hogy a Honvédkórházban PET CT működne. Annak viszont igen, hogy a berendezés elkészült. Ismerjük a közbeszerzési pályázatot, tudjuk az eredményét, azt is, hogy 2019 tavaszán módosították a szerződést, mert a hatos számú épület tetőszerkezetéről csak menet közben derült ki, hogy a felújítására nagyobb összeget kell szánni, mint amennyit eredetileg gondoltak. Így végül 649 millió forintot költöttek a berendezésre és az épületre. A fejlesztés nem uniós forrásból valósult meg, az Egészséges Budapest Program legtöbb elemével együtt magyar adóforintokból vásárolták. A szerződés módosítása tavaly tavasszal történt, azóta a beruházás elkészült, erre utal, hogy a pályázatot megnyerő VMD Kórházi Technológiai Zrt. referenciaként szerepelteti a nyitóoldalán. Csak éppen ez nem egy szobor, ami az által nyeri el az értelmét, hogy nézegetjük – egy PET CT-nek működnie kell. 

Hiába kereste azonban a lap ennek nyomait. Megkérdezték az Emberi Erőforrások Minisztériumát, melyek a magyarországi közfinanszírozott PET CT-k, de nem kaptak választ, ahogy lapzártáig nem érkezett meg a Honvédkórház és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felelete sem a kérdéseikre.

Frissítés:

A Honvéd Kórház az új PET/CT berendezése befogadásával kapcsolatos kérelmét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz benyújtotta. A kérelem elbírálására a hazai képalkotó diagnosztikai rendszer átalakítása során kerül sor, közölte augusztus 24-én a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

(forrás: VálaszOnline)
hirdetés

Könyveink