2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Operatív törzs: egyes területeken további szigorítás is elképzelhető

Jelentést tettek a kórházparacsnokok, védőfelszerelésekből mindenütt kb. egy heti tartalékkal rendelkeznek az egészségügyi intézmények, és továbbra is folyamatos a beszerzés – hangzott el a többi közt az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Az operatív törzs mai ülésén foglalkozott egyebek mellett az egészségügyi intézmények védőfelszerelés-ellátottságával is, mondta el a csütörtöki tájékoztatón Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Mint jelezte, a hétfőtől működő kórházparacsnokok jelentést tettek, komoly hiányosságot egyikük sem tapasztalt. Az intézményekben a korábban remélt jó egyheti tartalékkal rendelkeznek a szükséges védőfelszerelésekből. A büntetésvégrehajtás jelenleg is gyárt szájmaszkokat, új gépsorokat is beállítanak, így a közeljövőben mosható, többször használatos maszkok is készülnek majd.

Az ezredes tájékoztatása szerint a rendőrség továbbra is az együttműködésre alapozza a közterületi ellenőrzést, de vannak visszatérő szabályszegők; vannak fiatalok, akik a kijárási korlátozásokat többször is megszegik, nem egyszer gyülekeznek csoportosan, ami most nem megengedett. A szabályok megszegése miatt 1187 esetben figyelmeztettek, 76 esetben helyszíni bírságot szabtak ki és 162 esetben feljelentést tettek. Lakatos Tibor közölte azt is, eddig 10 600-nál több hatósági karantént rendeltek az országban, amelynek betartását több mint 78 ezerszer ellenőrizték. Összesen 418 szabálytalanságot tapasztaltak; 36 személyt figyelmeztettek, 211 helyszíni bírságot szabtak ki és 341 feljelentést tettek ez ügyben, míg a szabályokat megszegő üzletek közül 39 figyelmeztetésben, 25 helyszíni bírságban részesült, és 61 vezetővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. Az elmúlt időszakban 32 büntetőeljárást kezdeményeztek rémhírterjesztés, 22-t közveszéllyel fenyegetés és 29-et csalás miatt. Sajnos sokan próbálnak visszaélni a jelezlegi helyzettel, ezért is fokozottak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések is, mondta az ezredes.

Müller Cecília jelezte: 585-re emelkedett az azonosítottan koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon és 42-re a gyógyultak száma. Reggel óta újabb alapbetegségekkel is küzdő, fertőzött személy halt meg, így Magyarországon már 21-en vesztették életüket az új koronavírus-fertőzésre visszavezethetően. Jelenleg 59-en vannak kórházi karanténban. A koronavirus.gov hivatalos portálra kihelyezett térkép alapján továbbra is Budapesten (243 ember) és Pest megyében (122) van a legtöbb fertőzött. Mint az országos tiszti főorvos kijelentette: egyértelműen nő a fertőzések száma az egész országban, s ez akár minden településre igaz. Ma már a fertőződés útja nem is mindig igazolható, mondta, így az esetek teljes feltárása sokszor elmarad.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott, nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben akár csak egyes településeken enyhítsenek a korátozásokon. A bevezetett intézkedések nem eltúlzottak, az viszont lehetséges, hogy ha gócpontok alakulnak ki egyes helyeken, akkor azokon a területeken további szigorítás lesz.

A Kínából repülőgépen érkezett huszonnyolc raklapnyi orvosi védőeszköz lepakolását ellenőrzi egy katona a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának udvarán 2020. április 2-án. A kiszállítást Waberer's-Szemerey Logisztika Kft. (WSZL) végezte (MTI/Koszticsák Szilárd)
A Kínából repülőgépen érkezett huszonnyolc raklapnyi orvosi védőeszköz lepakolását ellenőrzi egy katona a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának udvarán 2020. április 2-án. A kiszállítást Waberer's-Szemerey Logisztika Kft. (WSZL) végezte (MTI/Koszticsák Szilárd)

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés