hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Nyilvánosságra hozná az államtitkár a kórházi osztályok teljesítményét

Takács Péter a népjóléti bizottság keddi ülésén elárulta, hogy először az államosított meddőségi centrumokban és a szülészeteken vezetné be az új rendszert, közli a 444.

Minőségbiztosítási rendszert vezetne be a kórházakban az egészségügyi államtitkár. Brit minta alapján, egységes szempontok szerint, transzparensen értékelné minden egyes kórházi osztály teljesítményét, amit később a finanszírozással is összekötne. Vagyis a jobban teljesítő osztályok több pénzt kaphatnának.

Takács Péter a népjóléti bizottság keddi ülésén elárulta, hogy először az államosított meddőségi centrumokban és a szülészeteken vezetné be az új rendszert. Utóbbiaknál azt mérné, mennyire „anya- és családbarátok”. Mindez nem része a parlament elé terjesztett módosítócsomagnak, csak hosszabb távú elképzelésként említette.

Hamaraosan bevezetik viszont az orvosok és ápolók értékelési rendszerét. Takács azt ígérte, legkésőbb jövő héten elküldi a két kamarának, hogy milyen szempontokat vennének figyelembe. A javaslat szerint a jobban teljesítő dolgozók fizetése akár 40 százalékkal is nőhetne, a rosszabbul teljesítőké viszont 20 százalékkal csökkenhetne. Utóbbit ellenzi a Magyar Orvosi Kamara (MOK), szerintük ez szembemegy a 2020-as béremelésről szóló megállapodással.

A bizottság ellenzéki tagjai benyújtották a MOK módosító javaslatait, amiket a 444 szerint a fideszes többség leszavazott. Az államtitkár viszont jelezte, hogy néhányat be fognak építeni a végleges törvénybe, ezek inkább technikai jellegűek, írja a lap.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink