hirdetés
2020. február. 29., szombat - Elemér.
hirdetés

Naponta 100 ezer ember esik ki a munkából

Magyarországon minden nap több mint 100 ezer ember esik ki a munkából egészségi ok miatt: a magas vérnyomás 36, a depresszió 72, a foglalkozási eredetű, izom- és csontrendszeri rendellenességek pedig 30-120 perc kiesést jelenthetnek naponta, közölte a növekedés.hu.

hirdetés

Ha csak egy évvel nő a várható élettartam, akár 3–6 százalékkal is nőhet a GDP – derült ki Asztalos Péter jegybanki szakértő előadásából, amely a Magyar Közgazdasági Társaság és a Magyar Államkincstár közös konferenciáján hangzott el. A magyar lakosság egészségi állapotának tartós és jelentős javulása fontos gazdasági kérdés is, amire példákat is hozott Asztalos Péter.

2016-ban minden nap százezer ember esett ki a munkából egészségi okok miatt, miközben 2013-ban ez a szám még 80 ezer alatt volt. Ez az érték azóta folyamatosan emelkedett, ami részben a foglalkoztatottság növekedésének következménye. Ezzel párhuzamosan a munkáltatók és a társadalombiztosítás által kifizetett táppénz összege is 140 milliárd forintra emelkedett három évvel ezelőtt. Ráadásul az inaktívak közül minden nyolcadik ember egészségügyi okok miatt van távol a munkaerőpiactól.

A 70 év alatti korosztályokban a megelőzhető okokból történő halálozás mértéke a potenciálisan elvesztett életévek számát is megmutatja, amelyben hazánk – a javuló trend ellenére – továbbra is elmarad a régiós és uniós országok átlagától. A munkaképességet csökkentő betegségek között a leggyakoribb a hát- illetve a nyakfájás, de jelentős mértékű a cukorbetegség, a fejfájás, valamint a depresszió okozta munkakiesés is. A betegségek egyébként jelentősen csökkentik a termelékenységet: a magas vérnyomás 36, a depresszió 72, a foglalkozási eredetű, izom- és csontrendszeri rendellenességek pedig 30–120 perc kiesést jelenthetnek naponta, írta a lap.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink