hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egyre több a táppénzcsalás

Miközben elég nehéz lebukni, az elmúlt öt évben megháromszorozódott a szociális és a jóléti juttatásokkal való visszaélések száma, így a táppénzcsalás is – derül ki egy friss egészséggazdasági kutatásból, amelyről a Népszava számol be.

Ha lassan is, de az elmúlt években nőtt a táppénzes napok száma, és ezzel párhuzamosan az egészségbiztosító kiadása is – mondta a Népszavának Nogel Mónika ügyvéd, a Szegedi Tudományegyetem tudományos segédmunkatársa, aki a témával kapcsolatban a minap publikálta a Med.et Jur szakmai lapban a legfrissebb számokat.

A társadalombiztosítási ellátásokkal való visszaélések száma – ezek közé sorolják a jogosulatlan táppénzigénybevételt is – 2013 és 2017 között alatt csaknem megháromszorozódott, utolsó évben már 143 volt, öt év alatt pedig csaknem félezer eset történt.

A legtöbb embert a háziorvos írja ki – mondta a lapnak Komáromi Zoltán háziorvos – mert a legtöbb szakrendelésnek nincs táppénzbevételi joga. Az ellenőrző főorvos csak a 30 napnál hosszabb eseteket vizsgálja. Gyakran csak a betegdokumentációt nézi át, így a beteg és a háziorvos közös érdeke, hogy minden vizsgálatról, terápiáról meglegyen a pontos dokumentáció. Minden betegségnek meg van az átlagos gyógyulási ideje, ennyi ideig lehet valakit kiírni. Természetesen a lumbágó a nehéz fizikai munkát végzőnek hosszabb, míg az irodai alkalmazottnak kevesebb táppénzes időt jelent. Komáromi Zoltán szerint vele is előfordult, hogy valakit, aki derékfájásra panaszkodott, kiírt és meg is kezdte a kivizsgálását. Ám véletlenül az illető földje felé sétálva azt látta, hogy a betege epret szed – erre munkaképessé nyilvánította.

Gyanús esetben a munkáltatók maguk is kérhetnek rendkívüli felülvizsgálatot az egészségbiztosítótól. Bár a szolgáltatás díja 15800 forint, ezzel ők nem túl gyakran élnek, inkább magánnyomozót bíznak meg alkalmazottaik ellenőrzésével. Ennek borsos az ára, akár néhány százezer forintba is kerülhet, de a csalásért menesztett alkalmazottnak nem jár végkielégítés. Tavaly a 66 231 praxisellenőrzés során 767407 felülvizsgálatot végeztek, 164 440 beteget meg is vizsgáltak. Csak 233 esetben tettek javaslatot a táppénz folyósításának megszüntetésére.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink