hirdetés
2024. március. 30., szombat - Zalán.

Napelemek a Balesetin

A Péterfy Sándor utcai Kórház Fiumei úti épületében 2018. év végétől napelemes rendszer támogatja a kórház villamosenergia-ellátását.

A Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Fiumei úti épületének energetikai fejlesztésére 2017 szeptemberében született támogatói döntés. Az épület fotovoltaikus rendszerrel történő ellátásához az Európai Unió 182 698 739 forint támogatást nyújt, így a kórház közelebb kerülhet korunk épületenergetikára vonatkozó elvárásainak teljesítéséhez. A projekt megvalósítása 2017. november végén kezdődött meg, és jövő év október végén fejeződik be

A projekt keretében a Fiumei úti épületben egy 304,1 kWp napelem-összteljesítménnyel rendelkező rendszert építenek ki, így a kórház épülete képes lesz a napenergia hasznosítására. A telephelyen rendelkezésre álló épületek tájolását kihasználva részben eltérő tájolású napelemeket helyeznek el, amelyek éves becsült villamosenergia-hozama 332 748,9 kWh. A rendszer által termelt villamos energia ugyan csak részben tudja lefedni a kórház energiafogyasztását, azonban ezzel is jelentős költségmegtakarítást eredményez. Mindemellett a napenergia felhasználása nagyban hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás és a fosszilisenergia-felhasználás csökkentéséhez is, hiszen a fogyasztás egy részéhez szükséges energiát a napelemek fogják előállítani.

hirdetés

Könyveink