2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mintavétel: egyelőre tanácstalanok az orvostanhallgatók (Dékáni levél érkezett...)

Fogalmuk sincs az orvostanhallgatóknak, hogy pontosan mit akar tőlük az Országos Mentőszolgálat, derül ki az Index összeállításából.

Annak érdekében, hogy minden mintavételi megrendelést gyorsan tudjanak teljesíteni, a Belügyminisztérium (BM) közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja – írtuk korábban az MTI nyomán.

Időközben az orvostanhallgatókhoz is eljutott az az utasítás, miszerint részt kell venniük a munkában. Egyikük az Indexet kereste meg, ennek nyomán a lap azt írja, hogy bár az érintett nem nagy örömmel olvasta a hírt, legalább támpontot kaptak a szerdai káosz után.

Egyike vagyok a végzős hallgatóknak, akiket ma délelőtt értesítettek, hogy csütörtök reggelig válaszolnunk kell az OMSZ felhívására. A tanulmányi osztálytól kapott levélben annyit írtak, hogy szállást és ételt biztosítanak. Szerintem sokunk az ön cikkéből tájékozódott, hogy mire is kellünk, amit nem tartok fairnek – fogalmazott a levélben a hallgató, és hozzátette, az egésznek van egy katonai behívó jellege, ugyanis nem tudjuk, hogy hova, mikor, mennyi időre küldenének bennünket. Úgy érzem, talán az érintetteket beavathatták volna, hogy mi készül, mert nem elvárható, hogy anonim parancsokat teljesítsünk.

Kiemelte azt is, hogy péntekre már jelentős számú hallgatót várnak betanításra, és bár a kérvényben, amit kaptak, lehet nemet mondani, de „az a hír járja”, hogyha nem jön össze a szüksége létszám, bárki behívható.

Megjegyezte, hogy csoporttársai általános álláspontja, hogy amint pontosan megtudják, hogy mi a feladatuk, illetve hogy hova és mennyi időre küldenék őket, akkor kötelességtudatból menni fognak.

Telex: a fogorvos hallgatók a dékántól kaptak levelet

Az eszkalálódó járványügyi helyzet kapcsán az Operatív Törzs kéréssel fordult Egyetemünkhöz, melyben ötöd-és hatodéves orvostanhallgatók, valamint negyed-és ötödéves fogorvoshallgatók biztosítását kérik lakossági tesztelés végrehajtására, írja a Telex birtokába került levélben Gerber Gábor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja.

A levél alapján az egyetemistákat nem megkérik, hanem kijelölik a feladatra. Olyan hallgatókat keresnek, akiknek van jogosítványa és legalább kétéves vezetői gyakorlattal rendelkeznek. A karnak 40 negyed- és ötödéves hallgatót kell kiállítania a feladatra. A dékán azt kéri, jelentkezzenek, akik megfelelnek ezeknek a feltételeknek. 

A katonásan megfogalmazott levél szerint "a feladat végrehajtása 2020. október 29-én kezdődik". Az egyetemistáknak kéthetente, péntekenként kell váltaniuk egymást. Az első két hétben (október 29-i és november 6-i kezdet) az ötödéves hallgatók látják el a feladatot, a következő két hétben (november 13-i és november 20-i kezdet) a negyedéves hallgatók következnek. “Amennyiben a feladat ellátása ezt követően is szükséges, a fenti beosztás lesz az irányadó”, írja a dékán.

A levélből kiderül az is, hogy az autókat, járműveket az Országos Rendőr-főkapitányság adja, a mintavételhez szükséges felkészítést az Országos Mentőszolgálat koordinálja.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés