hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Milliárdokat költ a kormány a klinikák költözésére

Ha a betegeknek nem is, de az orvosoknak biztosan okoz majd fejtörést a következő néhány hónap, írja összeállításában a hvg.hu.

Sietteti a kormány a Semmelweis Egyetem klinikáinak költözését a felújítás előtt álló Szent János kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb területéről, pedig néhány orvos már nyílt levélben kéri, hogy függesszék fel az erről szóló kormányhatározatot. A szakma nem érti, miért dobnak rengeteg pénzt ideiglenes megoldásokra ahelyett, hogy megvárnák, amíg felépülnek az új épületek. Az egyetem biztos benne, hogy a betegellátást nem zavarja majd semmi, de néhány ideiglenes megoldásra azért így is rászorulnak majd – például mobil röntgengépekre, amíg be nem szerelik az újat.

A kialakult problémákat jól illusztrálja az SE Pulmonológiai Klinikájának helyzete, amelynek június 30-ig kell kiköltöznie a János kórház területéről a SOTE Tömő utcai tömbjébe, ahol cikkünk írásakor még a vizet és a csatornát szerelték, valamint a helyiségeket burkolták.

A költözés viszont nem várhat: az erről szóló kormányhatározat június 30-át szabta meg végső határidőként, és úgy tudjuk, hogy a dátumhoz foggal-körömmel ragaszkodnak a minisztériumban. A János kórház területén található klinika utoljára június 14-én fogad betegeket, ez már a honlapjukon is szerepel. Utána, akit lehet, hazaküldenek, vagy más osztályokon helyeznek el, a következő két hétben pedig a csomagolásé és a költözésé lesz a főszerep. Ha – ahogy ígérik – a tervek szerint június 30-ra valóban sikerül befejezni a felújítási munkálatokat, az ott dolgozóknak akkor is számos nehézséggel kell megküzdeniük, nem utolsósorban azért, mert így is megfeszített tempóban dolgoznak.

Az orvosok a hvg.hu információi szerint már most azt javasolják az előre jegyzett betegeknek, hogy mindenki otthon csináltassa meg a szükséges vizsgálatokat – pl. labort –, és csak utána feküdjön be kezelésre. A túlzsúfolt területi ellátás miatt ez azonban szinte lehetetlen feladat.

„A személyzet többsége nem érti, hogy miért kényszerítik őket egy biztos helyzetből a teljes bizonytalanságba. Van, aki éjszaka nem tud aludni a feszültség miatt” – mondták a lap forrásai.

Mivel a betegellátás érdekében nagyon fontos, hogy a költözést zavartalanul le tudják folytatni, az egyetem vezetése mindent meg is tesz, hogy ez sikerüljön. A Semmelweis Egyetem a lappal azt közölte, hogy mindennel kész lesznek június 30-ig, és a felröppent hírekkel ellentétben teljes ágykapacitással fogadják majd a betegeket. A klinika költözésére és az új épület felújítására egyébként 1,5 milliárd forintot biztosított a kormány.

Ha a betegeknek nem is, de az orvosoknak biztosan okoz majd fejtörést a következő néhány hónap. Hiába a másfél milliárd forint, a berendezés egy részét így is a régi klinikáról kell vinni, mivel azonban az új helyiségeknek más a mérete, nem mindenhova fognak beférni a bútorok. Ráadásul arra is várni kell majd, hogy a pulmonológiai klinika új épületébe felszereljék az állandó röntgengépet.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink