hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kásler szerint jó ütemben halad az EBP

Az Egészséges Budapest Program (EBP) fejlesztései szisztematikusan, tempósan, megfelelő ütemben haladnak. Az emberi erőforrások minisztere csütörtökön, a Szent János Kórház új szakrendelőjének Kútvölgyi úti telephelyén beszélt erről.

Kásler Miklós elmondta, hogy a korábban a Semmelweis Egyetemhez (SE) tartozó Kútvölgyi klinikai tömbből minden, az egyetem alá tartozó szakrendelés elköltözik, és helyükre a János-kórház járóbeteg-ellátása kerül. Három szakrendelés – a nőgyógyászat, a fül-orr-gégészet és a gasztroenterológiai  már itt kapott helyet.

A miniszter beszélt arról is, hogy vidéken az elmúlt években a kormány jelentős forrásokat biztosított az egészségügyi ellátás fejlesztésére, és most a központi régió ellátásának megújítása következik. Ez érinti az orvosegyetemet, az országos intézeteket, a kórházakat; összesen 22 nagy kórházat és 32 szakrendelőt. A Szent János Kórház új szakrendelőjének fejlesztése eredményeként a betegek rövidebb idő alatt, jobb körülmények között gyógyulhatnak.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely, a kerület országgyűlési képviselője elmondta, "sikerült az egyetemmel olyan megoldást találni, hogy azzal mindenki elégedett", és július 1-jével valamennyi rendelést elköltöztetik a Kútvölgyi útról. A miniszter jelezte, hogy egy korábbi döntés értelmében a János-kórház Észak-Közép-budai Centrumként fog a jövőben működni, ami indokolttá tette a szakrendelők fejlesztését.

Gulyás Gergely, Kásler Miklós és Pokorni Zoltán beszélget a helyszínbejáráson (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Gulyás Gergely, Kásler Miklós és Pokorni Zoltán beszélget a helyszínbejáráson (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere elmondta, a kormány 2017 őszén döntött a Hegyvidék egészségügyi ellátásának fejlesztéséről, amelyhez 9 milliárd forintot biztosított. Azonban a János-kórház felújítása és a szakrendelés elkülönítése nem csak a kerületiek ügye, hiszen az intézmény az agglomerációhoz tartozó mintegy 130 település lakosainak ellátását is végzi. Úgy fogalmazott, a János-kórházban régóta problémás az az állapot, hogy pizsama és télikabát keveredik a kórház folyosóin, és már évek óta keresték a megfelelő megoldást. A kormány végül úgy döntött, hogy a János-kórházhoz földrajzilag is közel lévő Kútvölgyi tömböt a kórház keretein belül működtetik. Pokorni Zoltán jelezte, a felújítást, átépítést a gyógyítói munka mellett kell elvégezni. A beruházás folyamatáról elmondta, idén, év közben jelenik meg az építészeti pályázat, és körülbelül két év múlva végeznek a munkálatokkal. Ezzel egy időben folyik a János-kórház átépítésének tervezése, ezek után 3-4 évre tehető annak elkészülte.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink