hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Merkely: Indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése

A korlátozó intézkedéseknek köszönhetően alakul stabilan 700 alatt a koronavírus-fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma, a berendezések beszerzése indokolt volt, jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora az MTI-nek nyilatkozva.

Merkely Béla közölte: Magyarországon "békeidőben" ezer koronavírusos beteg számára van meg a kapacitás a lélegeztetésre, de a járvány első hullámában, az észak-olaszországi ellátatlan betegekről szóló híreket látva, a Magyarországra készített matematikai modellek szerinti legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer ember egyszerre történő lélegeztetésére lett volna szükség. Ezért indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése, fejtette ki.

Kiemelte: az egészségügy felkészülésének része, hogy háború, járvány és krízis esetén is megfelelően el kell tudni látni a lakosságot. "Ebben az esetben a krízisprotokoll lép előre", biztosítani kell azt az infrastrukturális hátteret és humánerőforrást, amelyre a legrosszabb forgatókönyv szerint szükség lehet, fogalmazott.

Merkely Béla a stabilan 700 alatti lélegeztetettbeteg-számra utalva közölte: "úgy sikerült menedzselni a járvány lefolyását, hogy a békeidőbeli protokolloknak is megfelelünk".

A rektor úgy látja, ha véletlenül elcsúszott volna a járvány kezelése vagy a kezdeti riasztó adatok ténylegesen beigazolódnak, akkor jóval több lélegeztetőgépre lett volna szükség.

"Emlékszünk azokra a képekre, amikor Milánóban a folyosón sírtak az orvosok (...), és amikor az Egyesült Államokban bármit megadtak volna azért, hogy megvegyenek egy lélegeztetőgépet", fogalmazott.

A lélegeztetőgépek beszerzésekor a döntéshozók ebből indultak ki, nem a mostani "konszolidált helyzetből. A helyzet nem könnyű, de konszolidált", összegzett a Semmelweis Egyetem rektora.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink