2024. április. 16., kedd - Csongor.

Melyik fertőtlenítőszer hatásos a koronavírus ellen?

A PharmaOnline szerint a felületek 70 százalékos alkohollal vagy hypo-val való tisztítása pár percen belül elpusztítja a koronavírust, derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tájékoztatásából.

Az új koronavírus, SARS-CoV-2 még számos szempontból szürke foltokat rejt a kutatók előtt. Azonban az ismert, hogy melyek azok a fertőtlenítő- és tisztítószerek, amik az élettelen felületeken található koronavírusokat elpusztítják.

Korábbi tapasztalatok, új ismeretek

Jelenleg nem tudott az, hogy a különféle felületeken mennyi ideig képes túlélni az új típusú koronavírus. Az egyéb koronavírusokkal kapcsolatosan rendelkezésre álló információk alapján, köztük a 2002-2003-as járványt okozó SARS-CoV-ra vonatkozó ismeretek szerint a koronavírusok viszonylag könnyen inaktiválhatók.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A leghatásosabb felületfertőtlenítőszer az alkohol

A kísérletek arra mutatnak rá, hogy a 70 százalékos etanol, csakúgy, mint a 0,05-0,1 százalékos nátrium-hipoklorit (NaClO, hypo) néhány percen (1-5) belül elpusztítja a különböző felületeken magtapadt vírusokat.  A 0,1 százalékos hypo-oldat a kereskedelemben szabadon kapható háztartási hypo (általában 5 százalékos nátrium-hipoklorit oldat) 50-szeres hígításának felel meg.

A 62-71 százalékban etanolt tartalmazó szerek, a 0,5 százalékos hidrogén-peroxid, illetve a 0,1 %-os hypo-oldat már 1 perc alatt is jelentősen csökkentik a vírusok számát. Ilyen módon szuszpenziós rendszereknél négy nagyságrenddel, míg kontaminált felületeknél 2-4 nagyságrenddel redukálható a kórokozók száma 1 percen belül.

Egyéb biocid hatóanyagoknál ekkora mértékű hatás nem tapasztalható. A 0,05-0,2 százalékos benzalkónium-klorid és a 0,02 százalékos klórhexidin oldatok hatásossága egyaránt alulmarad az alkoholéval, a hidrogén-peroxidéval és a hypo-éval szemben.

Hogyan kell(ene) fertőtleníteni/takarítani?

Az irodák, közlekedési eszközök, iskolák és egyéb nyilvános helyek (nem egészségügyi intézmények) koronavírus-dekontaminációjában a hagyományos takarító- és tisztítószerekkel végzett takarítást követően 0,1 százalékos hypo-oldattal való felmosás, áttörlés, bedörzsölés javasolt.

Amennyiben hypo-ra érzékeny felületekről van szó, akkor alkoholos oldatok használandók – adja meg az útmutatást az ECDC. Egyben az ECDC felhívja a figyelmet arra, hogy az említett fertőtlenítőszerekkel való munka speciális védőfelszerelést igényel (FF2 vagy 3 maszk, védőszemüveg, védőköpeny, egyszer használatos védőkesztyű), írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés