hirdetés
2022. július. 01., péntek - Tihamér, Annamária.
hirdetés

Megszűnő alkoholelvonó csúcsterápia

Félmillió magyar családot veszélyeztetnek a szenvedélybetegségek - írja a Népszabadság.

Az év végével megszűnik az alkoholbetegség „csúcsterápiájának” számító, bőr alá beültethető gyógyszer gyártása, így – legalábbis az állami intézményekben – csak a kezelés hagyományos formáival láthatják el az addiktológiákon a pácienseket. A szenvedélybetegségek ma félmillió család közvetlen megélhetését fenyegetik – a kormány adóemeléssel fékezné a tendenciát.

Az év végével megszűnik az Esperal nevű, bőr alá beültethető, az alkoholfogyasztást lényegében megakadályozó gyógyszer gyártása, ezért novemberben az utolsó ilyen célú sebészeti beavatkozásokat végzik el a budapesti Nyírő Gyula kórházban – mondta el a lapnak Funk Sándor professzor, az intézmény addiktológiai osztályának vezetője. A továbbiakban a kezelésre jelentkező betegek számára pszichológiai alapú kezelés és – megfelelően ellenőrzött körülmények között –az Antaethyl tabletták szájon való, rendszeres szedése marad, már ha a páciens valóban komolyan gondolja, hogy állapotából kiutat keres, és ennek érdekében aláveti magát az orvosi utasításoknak.

Az eddig csúcsterápiának számító – államilag támogatott – gyógyszerbeültetés megszűnése igazából szűk réteget érint, mivel az orvosok általában egy hosszabb kezelés után, a beteg valódi „gyógyulni akarása” láttán járultak hozzá a beavatkozás elvégzéséhez, mert a statisztikák meglehetősen lehangolók, és az eljárás nem olcsó. A magánklinikákon várhatóan ezután is elérhető „szolgáltatás” ára 40 és 150 ezer forint között változik, attól függően, hogy milyen kiegészítő vizsgálatsor és kezelés csatlakozik hozzá. Az állami rendszerben a sebészeti eljárás elszámolási díja 5411 forint volt tavaly, a beültetett tabletta fogyasztói ára tízdarabos csomagolásban 7254 forint. Ez két beteg ellátásához volt elég, akiknek azonban a megfelelő, általában többhetes, hónapos kezelés után az ellátás lezárásaként ültették be, annak teljes költségét pedig a társadalombiztosítás fizette – akár többször megismételt, folyamatos kezelés esetében is. Ez viszont akár már több százezer forintos költséget is jelenthet. A teljes, tehát a lezáró műtétet is tartalmazó eljárásra jogosultak száma azonban országosan csak pár ezres nagyságrendűre tehető. Funk Sándor megfogalmazása szerint ezzel a lépéssel annyiban „európaibbá” válik az alkoholbetegek és az egészségügy kapcsolata, hogy mindenképpen feltételezi az ellátott felelős, folyamatos, mindennapi döntését saját sorsáról. „Akinek azt javasoljuk, hogy szedje a tablettát, de visszakozik, attól keményen elköszönünk, oldja meg a baját, ahogy tudja” –, mondta munkatársunknak.

Szenvedélybetegség - a legkrónikusabb terület Magyarországon

Ugyanakkor – „betegoldalról” – ez a hazai egészségügy egyik legkrónikusabb területe. A hivatalos statisztikák szerint hazánkban a folyamatosan alkoholt, drogot, egyéb kábító hatású anyagot, gyógyszert kényszeresen, rendszeresen fogyasztók száma meghaladja az egymilliót, s ennek nagyjából a fele idültnek számító szenvedélybeteg. Akad persze számos egyéb káros, családot, kapcsolatokat, életesélyeket romboló ártalmas szokás is, kezdve a mind rohamosabban terjedő szerencsejáték-őrülettől a sebességmámoron át egészen a cigarettáig, de a kimondottan idült alkoholistának számító, ám krónikus betegként az ellátás más területein – például a belgyógyászatok idült májbetegei között – felbukkanó érintettek száma biztosan több, mint kétszázezer. A gyógyulást mutató számok lehangolóak: száz szenvedélybetegből ötnek van esélye a teljes gyógyulásra, ebből is inkább csak a „tisztán” alkoholisták esetében van esély. Gyógyult drogos nagyon kevés van, az alkoholt, kábítószert valamilyen egyéb gyógyszer kényszeres fogyasztásával kombinálók többsége pedig már eleve érintett e két csoportban – a legrosszabb esetben mindkettőben.

Nagyon ritka tehát az, akit a családja vagy saját önereje fordít innen vissza, és ennek az esélye az orvosi segítséggel is alig nő. Az alkoholos esetek zömében az egyetlen igazi féket a rendszeres gyógyszeres kezelés jelenti. Ez eddig lehetett az immár e területen kizárólagosan megmaradó, naponta szájon át beveendő pirula (tb-támogatással a húszdarabos speciális gyógyszer hétszáz forintba kerül), vagy a most megszűnő „csúcsterápiás” eljárás: a bőr alá varrt, folyamatosan kioldó gyógyszer, amely egy évig hatásos. Mindkettő lényege, hogy aki erre a gyógyszerre a legkevesebb, akár csak néhány centiliternyi alkoholt is „ráiszik”, rettenetes rosszullétnek teszi ki magát. Percek múlva hányingere lesz, émelygés, hideg verejték lepi el, súlyosbító egyéb tényező esetén akár bele is halhat. Nem véletlen, hogy a műtéti beavatkozást a kórház minden esetben – saját védelmére – szerződéskötés alapján végezte el.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható!

(forrás: Népszabadság )
hirdetés
hirdetés

Könyveink