hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Fizetni kell a látleletért, nem lesz kórházbezárás

A kórházigazgatók, a háziorvosok és a patikusok is megkapják a magukét az egészségügyi tárca új törvénycsomagjában - írja a Népszabadság.

Az előbbiek számára ismét felsejlik a gyógyító feladatok és az ágyak újraosztásának lehetősége, a családorvosok jutalékot kaphatnak a megspórolt egészségügyi kiadásokból, a gyógyszerészek pedig garantált többségi tulajdonhoz juthatnak a saját üzletükben. November elején kerül a kormány elé az egészségügyi államtitkárság újabb „rendszerigazgató” csomagja, amely legalább 12 törvényt módosít. A javaslatból az is kiderül, hogy milyen pontokon várható változás az ellátórendszerben.

A lap úgy fogalmaz, egyebek mellett néhány betegsorskönnyítő intézkedést is tartalmaz a javaslatcsomag, így például úgy egyszerűsítenék a gyermekgondozási segély mellett dolgozó nők táppénz-megállapítási szabályait, hogy az érintettek a lehető legkedvezőbb összegű ellátáshoz juthassanak.  A gyes ideje alatt szülő nőknek pedig visszamenőlegesen is lesz módjuk arra, hogy gyermekágyi segélyt kapjanak. A tervezetben e célra egymilliárd forintot szánnak az előkészítők. Szintén a betegek számára kedvező módosítás, hogy a jogosulatlanul felvett társadalombiztosítási juttatásokat a jövőben 30 nap helyett 90 nap alatt kellene visszafizetni. 

A kormány meg akarja szüntetni azt a szabályt, amely készítményenként 50 betegre korlátozta az egyedi méltányosság keretében térítésmentesen adható terápiát. A jövőben csak egyetlen korlát lesz: a pénz. Így a Magyarországon be nem jegyzett gyógyszerekből 2011-től annyi rendelhető majd a rászorulóknak, amennyi futja az a célra elkülönített ötmilliárdos kasszából.

Látlelet 3200 forintért, fizetős alkohol- és kábítószer-vizsgálat

A javaslat szerint megszűnik a látleletek térítésmentessége, az ilyen orvosi szakvéleményhez 3200 forint ellenében lehet majd hozzájutni. Fizetni kellene a jövőben a vizeletből és vérből történő alkohol, illetve kábítószer kimutatásáért is, de ennek összegét csak később határoznák meg. Az orvosoknak viszont a jövő évtől már nem kell elszámolási bizonylatot adniuk a betegeknek.

A salátatörvény újraírja a patikaalapítási szabályokat, ismét védett piacot teremtve a már patikatulajdonos gyógyszerészeknek. A tervezet szerint 2011-től offshore cég, szakmai befektető, gyógyszerfelírási joggal bíró orvos nem lehet tulajdonos gyógyszertári vállalkozásban. A már működő patikákban a gyógyszerésznek legkésőbb 2014-ig többségi tulajdonossá kell válnia.  

Az orvosokat pénzzel ösztönöznék a takarékosabb gyógyszerfelírásra. A cél, hogy a gyógyítók a drága eredeti készítmények helyett minél több olcsó, generikus orvosságot rendeljenek a betegeiknek. A tárca kalkulációja szerint a receptírásra jogosultak kis odafigyeléssel évi ötmilliárdos megtakarítást érhetnek el a gyógyszerkasszában. Az összegből kétmilliárddal a gyógyszerészeket tennék érdekeltté az olcsóbb készítmények kiszolgálásában, a maradék hárommilliárdból pedig az orvosokat jutalmaznák. Az összegből évente átlagosan és praxisonként 200 ezer forint juthat a takarékoskodó gyógyítóknak.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható! 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés