hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mégis üzlet az egészségügy?

A magánszektor felügyelete a szakemberek szerint hiányos, az árakat pedig a szabadpiaci verseny határozza meg, derült ki a HírTV riportjából.

Bár 2010-ben Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy az egészségügy nem üzlet, a magánintézmények egyre nagyobb léptékben fejlődnek. Budapesten már fizetős szuperkórház is épül, amely várhatóan jóval hamarabb kész lesz, mint az ígért állami. A magánszektor felügyelete azonban szakemberek szerint hiányos, az árakat pedig a szabadpiaci verseny határozza meg.

Szuperkórház épül a IX. kerületben. De nem az állami. A klinikát a nagy magánszolgáltatók egyike építi. Ha elkészül, a sugárterápián és a szervátültetésen kívül szinte bármilyen beavatkozást el tudnak végezniSchiszler István, a Duna Medical Center igazgatója azt mondja, a magánszektor minden korábbinál nagyobb léptekkel fejlődik.

A kórházak túlterheltségét akár enyhíthetné is a magánszektor, de egy akár több magánpraxisban dolgozó orvos nem biztos, hogy ugyanúgy teljesít majd a rosszabb körülményeket nyújtó állami intézményben, mint a maszekban.

„A mindenkori magánintézményi rendszer profitorientált vállalkozás, és mindenkor abban lesz érdekelt, hogy azokat a betegeket lássa el, akik által anyagi hasznot is tud generálni, magyarul a nagyon súlyos betegek ellátásában sosem lesz érdekelt a magánegészségügy. Egyensúlyra kellene törekedni; az a kérdés, hogy milyen elvek mentén fog megszületni az a rendszer, amely ezt szabályozni fogja” – mutatott rá Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke.

„A magasabb jövedelműek elboldogulnak egy ilyen helyzetben is, az alacsonyabb jövedelműek pedig kimaradnak az ellátásból, ráadásul a közszolgáltatás is tovább szegényedik, ezért nem lenne szerencsés, ha szabályozatlan körülmények között erősödne meg a magánellátás” – vélte Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ főigazgató-helyettese.

Bővebben a HírTV portálján.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink