hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Uzsoki: ahol a beteg az első

Magas szintű orvosszakmai munka, kiemelkedő körülmények, és még adósság is alig van. Az Uzsoki főigazgatójával a Magyar Idők beszélgetett.

A budapesti átlagnál lényegesen jobb körülmények, magasan képzett, elkötelezett orvosok és szakdolgozók, valamint mindezek eredményeként magas színvonalú ellátás – Ficzere ­Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója szerint ez a három ok, amiért egyre több beteg választja az intézményt.

Ficzere Andrea arra is büszke, hogy a legjobb eredményt érték el az állami fenntartású kórházak közül a ­2015–2016-os átfogó értékelés szerint is. A rangsor összeállításánál a kihasználtságot, az erőforrások hatékonyságát, valamint a szolgáltatások minőségét vizsgálták. Az Uzsoki az összes kórház közül a legjobb az indokolatlanul felvett betegek alacsony arányát tekintve is (a bent fekvők mind­össze 6,5 százalékának nem lett volna feltétlenül szüksége kórházi kezelésre az értékelés szempontjai szerint), alig van adóssága, miközben – éppen a népszerűsége miatt – sokkal több beteget lát el, mint amennyi után finanszírozást kap. –

Nálunk a beteg az első. Akik kórházi kezelésre szorulnak, azokat akkor is felvesszük, ha azzal túllépjük a megszabott korlátot, és emiatt többet költünk gyógyításra, mint amennyi a bevételünk, mert így tartjuk etikusnak. De, ha csak az ellátott esetek mindegyike után megkapnánk a finanszírozást, nem csak hogy adósságunk nem lenne, könnyedén pozitív lenne a mérlegünk – mondja a főigazgató a Magyar Időknek, hozzátéve, hogy ebben segíti őket az is, hogy kifejezetten jó infra­strukturális feltételek között, megfelelő szakmai összetétellel dolgozhatnak.

A magánbetegek ellátását az állami kórházak között az elsők között kezdték meg 2013-ban az Uzsoki Utcai Kórházban. A modellkísérletként indult ellátás olyan sikeresnek bizonyult, hogy azóta is egyre növekvő iránta az érdeklődés. A magánbetegek ellátása térben és időben a közellátástól elkülönítetten működik, a személyzet tisztes bérkiegészítéshez jut, és még így is marad mintegy húsz százalék tiszta haszna a kórháznak, amiből fejleszteni, beruházni tud.

Mivel a sikeres modellkísérlet ellenére a kormány úgy döntött, hogy közintézmény nem nyújthat magánellátást, csak külföldi pácienseket vesznek fel, hazai biztosítással rendelkezőket közvetlenül nem, csak ha magánintézményekből érkeznek. Az igény azonban, mint a főigazgatótól megtudjuk, egyre nagyobb, így meggyőződése, hogy előbb-utóbb közelíteni kell a magán- és az állami ellátást a németországihoz vagy a nagy-britanniaihoz hasonló egységes egészségbiztosítással.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink