hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Még az oltásra ösztönző kampányokat sem pártolják a magyarok

Tíz magyarból hat ellenzi a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetését, ráadásul ebben politikai megosztottság sincs – írja a 24.hu.

A kormánypárti megkérdezettek körében 44 százalék volt azok aránya, akik beállnának a kötelező Covid-oltás mögé, 52 százalékuk viszont nem. Az ellenzéki összefogásra szavazók még elutasítóbbak – 59 százalékuk nem ért egyet az ötlettel, és mindössze 37 százaléknak tetszik –, a legkisebb támogatottsága pedig a pártnélküliek körében van az oltási kötelezettségnek: 80 százalék ellenzi a felvetést. Mindez a Lélekben a járványon túl – A magyar társadalom a koronavírus-járvány negyedik hullámában címet viselő kutatásból derült ki, amelyet a Policy Solutions készített a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával, és a 24.hu ismertet.

A beoltott válaszadóknak mindössze a 32 százaléka mondta azt, hogy fel akarja venni az emlékeztető harmadik oltást, 54 százalék nem tervezte ezt. A legnagyobb arányban a 30 év alattiak felelték azt, hogy nem kérnek újabb vakcinát (68 százalék). Kérdés, hogy a most zajló oltási akcióhét és a látványosan romló járványügyi mutatók mennyit változtattak a szeptemberben mért, igen csekély hajlandóságon.

Szeptemberre márciushoz képest tíz százalékponttal csökkent azok aránya, akik kötelezővé tennék az üzletekben a kézfertőtlenítő pontok kihelyezését, és kisebbségbe kerültek azok is, akik járványidőben előírnák a kötelező maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy ugyan a magyarok nagyjából fele belátja a kézfertőtlenítés és maszkviselés hasznosságát, de csökkent azok száma, akik szerint időszakosan kötelezővé kellene tenni ezeket az intézkedéseket. Valószínűleg ez részben annak tulajdonítható, hogy az emberek belefáradtak a folyamatos „készenléti állapotba”, és maguk mögött akarják hagyni a járvány „élményét”, így akár annak tanulságait is, részben pedig annak, hogy a tömeges oltási kampány után megnőtt az emberek biztonságérzete.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink